![Pekarijada 2025](https://cafebarrestoran.rs/wp-content/uploads/2025/02/Pekarijada_2025_KV-370x280.jpg)
Prijavljivanje za „Pekarijadu 2025“ je počelo, i trajaće do kraja februara!
Kompanija Lesaffre Srbija sa ponosom najavljuje početak prijava za petu „Pekarijadu“, nacionalno takmičenje koje okuplja najbolje pekare iz cele Sr...
pročitaj jošKvarner se Beogradu predstavio kao destinacija izuzetnih prirodnih lepota, bogate istorijsko-kulturne baštine i uslova za zdravstveni turizam, ali pre svega kao Evropska regija gastronomije za 2026. godinu
U prostorijama beogradskog hotela Metropol Palace, održana je 6. februara konferencija za medije i influensere na kojoj je prisutnima predstavljena turistička ponuda regije Kvarner. Prezentaciji je prethodio vodeći turistički događaj u regionu, TU Sun&Sea Workshop, na kome je četrdeset izlagača iz Srbije, Hrvatske, od kojih je sedam bilo iz Kvarnera, Crne Gore i Slovenije, ali i van regiona, iz Grčke i Austrije, predstavilo svoju ponudu za novu letnju sezonu pažljivo odabranim turističkim bajerima.
Prisutne medije, influensere, učesnike Workshopa, kao i druge goste je ispred TZ Kvarnera, pozdravila Renata Vincek, menadžerka projekata, i naglasila da je Kvarner celogodišnja destinacija koja neguje različitosti.
– Mediteranska klima, a samim tim i puno sunčanih dana, čini da sezona kupanja u Kvarneru traje od maja do oktobra. Zdravstveni turizam i klimatska lečilišta sa tradicijom dugom 180 godina, poznatiji kao „Kvarner efekat“, imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Pored toga, Kvarner ima više od 3.000 označenih planinarskih i biciklističkih staza, puteva i šetališta, 40 ronilačkih lokacija i idealne uslove za jedrenje i krstarenje – rekla je Renata i dodala da je područje regije Kvarner, prepoznato kao jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu i šire.
– Sa svojim specifičnim položajem, divljom lepotom planina i očaravajućim plavetnilom Jadrana, Kvarner predstavlja jedinstvenu svetsku destinaciju. Svako godišnje doba u Kvarneru priča nezaboravnu priču, a tu je i pregršt lokacija koje vredi posetiti: Crikveničko-vinodolska Rivijera, Riječki prsten, Opatijska Rivijera, Gorski kotar, kao i ostrva Cres, Lošinj, Rab i Krk. Ipak, ono što bih posebno izdvojila, kao glavnu temu ovog obraćanja je podatak da je Kvarner proglašen za Evropsku regiju gastronomije u 2026.
To je važan iskorak koji ističe jednu od najvećih prednosti regije, a to je izvrsna raznovrsna hrana uz lokalna autohtona vina. Niz višegodišnjih aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije poput projekata Kvarner Gourmet i Kvarner Food, Kvarner Wines, dobijenih oznaka kvaliteta poput Michelina, Gault&Millau, JRE, kao i oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda, dovele su do daljeg isticanja gastronomije kao motiva dolazaka gostiju. Sve to ćemo sada zaokružiti titulom Evropske regije gastronomije i tako potvrditi istinski identitet regije na evropskom i svetskom nivou – istakla je Renata.
Prezentacija je završena nagradnom igrom za prisutne influensere i predstavnike medija. Nagrade su podelili Lošinj Hotels & Villas i Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.
Jedna od najvećih hotelskih grupacija na svetu, Kerzner International, u maju ove godine u srcu Bokokotorskog zaliva otvara svoj prvi SIRO hotel u ...
pročitaj još