
Splav Corso: Nova ukusna plovidba Savom, od Srema do Orijenta
Splav Corso odnedavno ponovo radi. Restoran je pomeren nekoliko stotina metara nizvodno u odnosu na prethodnu lokaciju, a osim renoviranog enterije...
pročitaj jošKada restoran u ponudi ima nepunih 50 vina na čašu, onda znate da vas čeka gastronomski užitak. Još kad znate da hranu sprema talentovani chef Uroš Ivković, a vina uparuje Stefan Mladenović, najbolji sommelier Srbije za 2023. godinu po vodiču Gault&Millau, preostaje vam jedino da se prepustite užitku u elegantnom prostoru splava Corso Ancora.
Sremački tatar je bio predjelo koje sam nestrpljivo čekao da isprobam zbog mlevene slanine od mešavine naših autohtonih rasa – mangulice i moravke. Savršen odnos mesa i masnoće je upotpunjen sa aromatičnim puterom i perfektno se maže na hrskavi baget, a svežinu dodaje aromatizovana turšija koju sami prave.
Drugo hladno predjelo je bilo foie gras pate koji je mešavina guščje i pileće džigerice pripremljene u paco jet-u. Svilenkasta i nežna struktura, intenzivan i dugotrajan ukus ovu paštetu čini jednu od najboljih koju sam probao u poslednjih godinu dana. Čatni od cvekle je samo pojačao utisak.
– Prvo vino je Cava Pegas Enterna 12 meseci na kvascima. Na nosu se oseti brioš, kroasan, kora limuna i zelena jabuka. Ovaj španski penušavac srednjeg tela krase perlasti mehurići i vibrirajuće kiseline, te savršeno kroti masnoću tatara – pojasnio je Stefan, da bi uz topla predjela predstavio biser regije Alto Adiđe.
– Winkl vino vinarije Cantina Terlan na nosu daje prelepu dozu mineralnosti, vreže paradajza, zrelog voća i kamena. Srednjeg tela, hrskavih kiselina i elegantne strukture preporučujemo uz Bao Banse sa svinjetinom – kaže sommelier restorana Corso Ancora.
View this post on Instagram
Pareno testo sa suvidiranim, a zatim glaziranim svinjskim rebrima je već postalo hit u našoj prestonici. Chef Uroš je maestralno u celu priču uvezao domaći majonez sa čipotle paprikom, domaćom ljutenicom, hrskavom šargarepom i lukom, a italijanski Sauvignon Blanc je odlično ispratio i domaću vege lazanju sa raguom od šumskih pečuraka. A onda su usledila glavna jela.
– Jagnjetinu, koju nabavljamo od lokalnih dobavljača, sam rolovao i glazirao i uz nju ide pire od pečenog batata i sos od redukovanog vina, suvih šljiva i jagnjećeg aspika. Drugo jelo su juneći repovi koji prolaze tri vrste termičke obrade i serviraju se na hrskavom steku od celera sa sosom od šumskih pečuraka – priča chef Ivković i dodaje da sos varira u zavisnosti od sezone i šta im pečurkari donesu. U ovom slučaju bio je od bukovače, lavlje grive i suvog vrganja.
Uz glavna jela poslužen je Pinot Noir koji dolazi iz Burgundije, vinarije Familie Paquet. Elegantno, sortno i aromatski strukturno donosi na nosu mokro lišće, malinu i crvenu kupinu sa drvenim i notama pečuraka. Za slatki kraj poslužen je Medovik, tradicionalni ruski kolač i desert Ancora koji je kombinacija slane i slatke karamele i bele čokolade. Ipak, pravi slatki završetak je bio potpuno iznenađenje. Desertno vino Semillion, berba 2018 late harvest, kojeg, koliko sam upoznat nema čak ni u vinariji Eden koja ga je proizvela.
– Ponosni smo vlasnici poslednjih 7 boca iz te godine. Note meda, čaja od kamilice, dunje, nane i krem brulea sa čvrstim i postojanim kiselinama krase ovo remek delo – kaže na kraju ovog izvanrednog uparivanja vina sa hranom Stefan Mladenović.
Savski kej, Beograd 11070
Tel. +381 66 11 1444
Tip vašeg restorana određuje se na osnovu usluge, lokacije, kuhinje, ali on zavisi i od cenovnika, enterijera i atmosfere. Kroz serijal postova koj...
pročitaj jošKada se haute couture susretne sa vrhunskom japanskom gastronomijom, rezultat je koncept koji nadilazi restoranske okvire. Saint Laurent Sushi Par...
pročitaj jošSerbian Barrels Series No.8 je jedinstveni hibrid koji spaja kraft umeće Dogma i oragnsko grožđe Vinarije Bikicki. Spajanje piva i vina, ili popula...
pročitaj još