Uparivanje hrane i vina Corso Ancora
30.04.2025 Drink Restoran

Restoran Corso Ancora: Maštovina jela Uroša Ivkovića i uzbudljiva selekcija vina sommeliera Stefana Mladenovića

Kada restoran u ponudi ima nepunih 50 vina na čašu, onda znate da vas čeka gastronomski užitak. Još kad znate da hranu sprema talentovani chef Uroš Ivković, a vina uparuje Stefan Mladenović, najbolji sommelier Srbije za 2023. godinu po vodiču Gault&Millau, preostaje vam jedino da se prepustite užitku u elegantnom prostoru splava Corso Ancora.

Uparivanje hrane i vina, restoran Corso Ancora

Sremački tatar je bio predjelo koje sam nestrpljivo čekao da isprobam zbog mlevene slanine od mešavine naših autohtonih rasa – mangulice i moravke. Savršen odnos mesa i masnoće je upotpunjen sa aromatičnim puterom i perfektno se maže na hrskavi baget, a svežinu dodaje aromatizovana turšija koju sami prave.

Uparivanje hrane i vina, restoran Corso Ancora

Sremački tatar + Cava Pegas Enterna

 

Drugo hladno predjelo je bilo foie gras pate koji je mešavina guščje i pileće džigerice pripremljene u paco jet-u. Svilenkasta i nežna struktura, intenzivan i dugotrajan ukus ovu paštetu čini jednu od najboljih koju sam probao u poslednjih godinu dana. Čatni od cvekle je samo pojačao utisak.

Uparivanje hrane i vina, Corso Ancora – masnoća ljubi Cavu

– Prvo vino je Cava Pegas Enterna 12 meseci na kvascima. Na nosu se oseti brioš, kroasan, kora limuna i zelena jabuka. Ovaj španski penušavac srednjeg tela krase perlasti mehurići i vibrirajuće kiseline, te savršeno kroti masnoću tatara – pojasnio je Stefan, da bi uz topla predjela predstavio biser regije Alto Adiđe.

– Winkl vino vinarije Cantina Terlan na nosu daje prelepu dozu mineralnosti, vreže paradajza, zrelog voća i kamena. Srednjeg tela, hrskavih kiselina i elegantne strukture preporučujemo uz Bao Banse sa svinjetinom – kaže sommelier restorana Corso Ancora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Corso Ancora (@corso_ancora)

Pareno testo sa suvidiranim, a zatim glaziranim svinjskim rebrima je već postalo hit u našoj prestonici. Chef Uroš je maestralno u celu priču uvezao domaći majonez sa čipotle paprikom, domaćom ljutenicom, hrskavom šargarepom i lukom, a italijanski Sauvignon Blanc je odlično ispratio i domaću vege lazanju sa raguom od šumskih pečuraka. A onda su usledila glavna jela.

Pečene paprike sa sirom + Winkl Sauvignon Blanc

Pečene paprike sa sirom + Winkl Sauvignon Blanc

– Jagnjetinu, koju nabavljamo od lokalnih dobavljača, sam rolovao i glazirao i uz nju ide pire od pečenog batata i sos od redukovanog vina, suvih šljiva i jagnjećeg aspika. Drugo jelo su juneći repovi koji prolaze tri vrste termičke obrade i serviraju se na hrskavom steku od celera sa sosom od šumskih pečuraka – priča chef Ivković i dodaje da sos varira u zavisnosti od sezone i šta im pečurkari donesu. U ovom slučaju bio je od bukovače, lavlje grive i suvog vrganja.

Uparivanje hrane i vina, Corso Ancora – desertni Semillion

Uz glavna jela poslužen je Pinot Noir koji dolazi iz Burgundije, vinarije Familie Paquet. Elegantno, sortno i aromatski strukturno donosi na nosu mokro lišće, malinu i crvenu kupinu sa drvenim i notama pečuraka. Za slatki kraj poslužen je Medovik, tradicionalni ruski kolač i desert Ancora koji je kombinacija slane i slatke karamele i bele čokolade. Ipak, pravi slatki završetak je bio potpuno iznenađenje. Desertno vino Semillion, berba 2018 late harvest, kojeg, koliko sam upoznat nema čak ni u vinariji Eden koja ga je proizvela.

Jagnjetina + Paquet Pinot Noir

Jagnjetina + Paquet Pinot Noir

– Ponosni smo vlasnici poslednjih 7 boca iz te godine. Note meda, čaja od kamilice, dunje, nane i krem brulea sa čvrstim i postojanim kiselinama krase ovo remek delo – kaže na kraju ovog izvanrednog uparivanja vina sa hranom Stefan Mladenović.

Splav restoran Corso Ancora

Savski kej, Beograd 11070
Tel. +381 66 11 1444

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Pexels/bon appetit, Corso Ancora i Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije