
Bartender Zoran Budimirović priprema: Brankoni, koktel sa rakijom
Čitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktela Brankoni, čiji ključni sastojak...
pročitaj jošU subotu, 7. juna, Beograd će ugostiti Belgrade Cocktail Festival – veliko okupljanje vodećih barmena iz Srbije, Centralne i Istočne Evrope, u organizaciji Vladimira Simića, legendarnog srpskog barmena i bar menadžera Josephine Cocktail Bar & Restaurant.
Festival će okupiti profesionalce iz Mađarske, Slovačke, Češke, Grčke i drugih zemalja. Među učesnicima su i međunarodno priznate barske ličnosti kao što su Vasilis Kyritsis (Line, Atina), Mate Szabo (Elysian, Budimpešta), Evica Domonji (Mirror Bar, Bratislava), Arina Nikolskaya (Shift Project, Almati, Academy Chair za World’s 50 Best Bars) i mnogi drugi.
Festival uključuje predavanja, masterklasove, degustacije i guest shiftove – kako na glavnoj lokaciji, hotelu Radisson Old Mill, tako i širom najpoznatijih beogradskih barova. Tokom Fair Guest Shiftova 7. juna, svaki bar će predstaviti nekoliko koktela u formatu direktnog duela, u Central Baru hotela Radisson Collection:
15:00–16:00
Elysian (Budimpešta) vs :null Social Lab (Beograd)
16:00–17:00
Lenja Buba (Beograd) vs Minus One (Prag)
17:00–18:00
Múzsa (Budimpešta) vs Bar Baric (Beograd)
18:00–19:00
Q Bar (Beograd) vs The Clumsies (Atina)
Od petka do nedelje, barovi širom grada ugostiće međunarodne barmene i brend ambasadore. U petak, 6. juna, Josephine (50 Best Discovery) će ugostiti Georgiou Evangelosa i Vasilisa Kyritsisa iz atinskog bara Line (#6 na listi The World’s 50 Best Bars 2024).
U subotu, Mattia Capezzuoli iz bara Stravinskij (Hotel de Russie, Rim) preuzima isti prostor. Novoizgrađeni bar Noble Roots, u vlasništvu Tonyja Pescatorija, 7. juna ugostiće ekipu iz bara Múzsa (Budimpešta).
View this post on Instagram
U nedelju, 8. juna, moderni barski prostor :null Social Lab ugostiće Maxa Abramova (Domashniy, Almati), sa koktelima inspirisanim Kazahstanom. Ovaj guest shift realizuje se u saradnji sa Arinom Nikolskayom kao deo njenog Shift Projecta, koji pruža podršku barmenima iz novih i razvijajućih bar scena i zemalja.
Edukativni program festivala uključuje predavanja kao što su: “Creative Odyssey: From Spark to Spectacle” – Evica Domonji (Mirror Bar, Bratislava), “Contemporary Bartending: Modern Bartending, Cocktails and Realistic Approach to Sustainability for the Bar Industry” – Luca Cinalli, “The Method of Anarchy”- Vasilis Kyritsis (Line, Atina), “The Art of Aroma: From Nose to Cocktail” – Dawid „Panda“ Pytkowski (El Koktel), “The Science Long Drink” – Alexander Sourmpatis, globalni ambasador Three Cents brenda.
View this post on Instagram
Tu su i predavanja domaćih ugostitelja i menadžera barova, kao što su: „Bar kao domaćinstvo, servis kao gostoljublje“ – Raduan Hindawi i Živko Budelan (Lenja Buba Bar), „Under Pressure – Modern Techniques Behind the Bar“ – Lazar Ružić i Dimitrije Martinović (Riddle Bar).
Kompletan program dostupan je ovde.
Pored edukacije, Belgrade Cocktail Festival će predstaviti brojne domaće i strane brendove sa novim etiketama, specijalnim menijima i aktivacijama. Na primer, Hendrick’s Gin udružuje snage sa vinil izakaya & cocktail barom KISSA10 za promociju četiri koktela inspirisana različitim verzijama džina – kao što su Flora Adora ili Grand Cabaret. Meni ovih pića moći će da se proba tokom celog dana na prostoru Belgrade Cocktail Festivala.
– U gradu kao što je Beograd, sa snažnom barskom scenom, morao je da postoji festival – zato sam poželeo da napravim događaj posvećen barmenima. Mesto koje povezuje profesionalce i goste – 50/50. Putovao sam širom Evrope i svaki slobodan trenutak koristio da obilazim bar sajmove i predavanja. Pomislio sam – zašto mi nemamo tako nešto? Zašto i Beograd ne bi bio na toj mapi? Suština festivala je da razvija i jača industriju. Mnogi mladi su ostali u Srbiji upravo zbog želje da budu deo tog rasta – a mi imamo sopstveni pristup gostoprimstvu i naše tradicije – kaže Simić, legendarni srpski barmen i dodaje:
– Ove godine želim da zadržim prošlogodišnji format – da spojimo barmene sa kuvarima, menadžerima i drugim ljudima iz ugostiteljske industrije. Polovina publike su profesionalci, a polovina gosti – i voleo bih da tako ostane. Biće mnogo tekile, sojua i ruma i ove godine – konačno smo se odmakli od priče koja je bila samo o džinu. U budućnosti, voleo bih da festival traje dva dana, da uvedemo veliko takmičenje ili dodelu nagrada – poput Barmena godine ili Bar menadžera godine. Našim ljudima trebaju novi načini da budu prepoznati. Razmišljamo i o dodatnim industrijskim događajima tokom godine, poput otvorenih diskusija. Ideja je da svakim korakom idemo dalje – zaključio je Vladimir Simić, osnivač Belgrade Cocktail Festivala, legendarni srpski barmen i bar menadžer u Josephine Cocktail Bar & Restaurant.
Belgrade Cocktail Festival postaje nova destinacija na koktel mapi Istočne Evrope – platforma za razmenu znanja, inspiraciju i međunarodnu saradnju.
Subota, 7. jun, 12:00–20:00
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade
Bulevar Vojvode Mišića 15
belgradecocktailfest.com
IG @belgrade_cocktail_fest
Da li vaša karta pića nudi nešto što gosti ne očekuju, ali pamte? U eri kada se sve više traže ukusi koji odskaču od proseka, crna ribizla se vraća...
pročitaj jošAdnan Kovačević je svoju profesionalnu karijeru započeo 2018. godine u kompaniji Coca-Cola HBC, na poziciji marketing specijaliste, gde je stekao s...
pročitaj jošKako bi odgovorila na sve izraženiju potrebu potrošača za praktičnim, a istovremeno kvalitetnim i autentičnim proizvodima, kompanija Coca-Cola HBC ...
pročitaj još