chef aleksandar bucan, vecera bez menija
12.07.2025 Chef

Chef Aleksandar Bućan ne prestaje da eksperimentiše: I ovog puta oduševio!

Aleksandar Bućan, chef kuhinje hotela Mona Plaza oduševio je prestonicu sa dva hrabra i inovativna gastronomska projekta. Tokom petnaestogodišnje karijere Aleksandar Bućan je prošao put od rodne Slavonije, preko Sremske Mitrovice gde je po prvi put kuvao profesionalno, do zvanja jednog od najkreativnijih prestoničkih chefova. Poznat je po maštovitim eksperimentima, trendovskim projektima i sofisticiranim kombinacijama ukusa, uz posvećeno poštovanje tradicionalne francuske škole.

Aleksandar Bućan, Mona Plaza i Mapa Atelier u zajedničkom projektu

Početkom proleća u hotelu Mona Plaza održana je druga večera projekta Mapa Atelier: À la table de mars. Radi se o raskošnom set meniju u francuskom stilu, a o njemu priča idejni tvorac, chef Aleksandar Bućan:

– Ideja je nastala u saradnji sa Mapa Atelier, grupom kreativnih mladih ljudi sa kojima smo napravili odličnu saradnju, a tema je bila À la table de mars – započinje priču chef Bućan.

@mapamag_rs Do našeg specijalnog gastronomskog večera ostala su još samo dva dana, a executive šef hotela Mona Plaza Beograd, Aleksandar Bućan, šalje vam tople pozdrave! Lično upoznavanje sa šefom i njegovim kulinarskim umećem očekuje vas već ove subote, 8. marta. Na meniju – set od pet sledova sa autorskim interpretacijama retkih specijaliteta francuske kuhinje. Uz to, praznična atmosfera i pregršt cveća od naših dragih prijatelja iz konceptualne cvećare Jasnoća. 🔑Rezervišite svoje mesto na tickets.rs. Link u opisu profila. #beograd #srbija #restoran #vecera #sef #chef #gastro #danzena #8mart ♬ original sound – Mapa Mag

Odmah su počele da se javljaju ideje i došlo se do plana da se pripremi večera od nekoliko corseva, a naš sagovornik je za amuse bouche odlučio da napravi rafaelo od bri sira.

– Rafaelo mi je omiljeni slatkiš, tako da je izazov bio napraviti slanu varijantu sa bri sirom. Korpica na kojoj je bio rafaelo, zapravo je francuski quiche lorraine. Za hladno predjelo sam se odlučio da
bude najbolji mogući recept za pate od guščije i pileće džigerice. Ovu kombinaciju dve džigerice sam radio sa dve vrste francuskog vina i našom domaćom rakijom – priča uz osmeh Aleksandar.

Show Kitchen

Pate je bio umočen u kakao puter sa lajmom, a pratnja su mu bili brioš hleb i džem od maline. Za toplo predjelo, chef Bućan je odabrao njoke sa raguom od čupkanih junećih repova sa krem frešom i bagremovim medom. Glavna zvezda večere bila je konfitirana pačetina sa pireom od celera i jabuka sa sosom od crvenog vina.

Za desert, domaće bajadere, bio je zadužen chef poslastičarnice hotela Slobodan Potežica. Na večeri, koja je u potpunosti uspela, bio je prisutan znatan broj stranaca, a većinu su činili Rusi koji su za našeg sagovornika i celu njegovu ekipu imali samo reči hvale.

chef aleksandar bucan, vecera bez menija

– Jedan deo u restoranu je bio pretvoren u svojevrsni show kitchen, tako da su gosti mogli da priđu i vide šta radimo, kako serviramo… To je bilo jako lepo iskustvo. Gosti su prilazili, snimali, zapitkivali, baš mi je prijala ta interakcija.

Hrabrost se isplatila

Jedan drugi projekat takođe je postao tema o kojoj se priča u gastronomskim krugovima prestonice. Naime, chef Bućan je u Beograd doveo svetski trend, a to je „Večera bez menija“. Samouverenost i hrabrost se, na kraju, isplatila.

– Kada smo pustili karte u prodaju niko od gostiju nije znao šta ih čeka na meniju. Tek dva dana pre večere objavili smo tizer sa nazivima jela i mislim da je večera protekla uspešno – kaže Aleksandar.

Plan za dalje je isti, jer chef i ekipa ne žele da ostanu nedorečeni.

– Postavljaćemo nazive jela, a gosti će moći da puste mašti na volju i zamišljaju šta ih čeka. Znam da je to malo teži put, s obzirom na to da naši ljudi uglavnom biraju sigurne i proverene opcije, ali vreme je da se i to promeni. Upravo kroz ovakve projekte možemo stvoriti dodatno poverenje između gosta i inovacije u kulinarstvu što će zasigurno obogatiti našu gastronomsku scenu – zaključuje chef Bućan.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

FOTO: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije