
Restoran Gordona Remzija na meti lopova: Chefa ojadili za 2.000 funti
Restoran Gordona Remzija u Londonu ostao je bez više od 2.000 funti tokom jedne sedmice. Naime, gotovo 500 figura maneki-neko mačaka nestalo je iz ...
pročitaj jošPotraga za najboljim šefom na svetu je naravno – neverending story. No, ako je parametar Mišlenova zvezdica onda je jasno da je trenutno najbolji šef na svetu Alan Dukas (na slici desno sa šefom Denom Barberom). Prozvan od kolega “ocem moderne gastronomije”, ovaj najveći živi kuvar trenutno poseduje 24 restorana u osam različitih država, na tri kontinenta, koji su ovenčani sa ukupno 19 Mišlenovih zvezdica.
1. Alan Dukas 19
2. Gordon Remzi 16
3. Pjer Ganjar 14
4. Janik Aleno 10
5. Martin Berasategi 12
6. En-Sofi Pik 8
7. Tomas Keler 7
8. Joširo Murata 7
9. Seiđi Jamamoto 7
10. Andreas Kaminada 7
Žoel Robišon / FOTO: SAMIR HUSSEIN © GETTY IMAGES via GULIVER
Posebnu počast, ovom prilikom, moramo odati Žoelu Robišonu, poznatijem kao “Šef veka”. Ovu titulu mu je dodelio svetski poznati restoranski vodič „Go i Milo“ 1989. godine. Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gastronomija postala globalni fenomen. Ovaj Francuz je bio pionir post-nouvelle cuisine ere, a za života, njegovih 12 restorana dobilo je neprevaziđenih 31 zvezdicu. Važio je za perfekcionistu koji je usavršavao sasvim obična jela, poput pirea od krompira, koji je bio njegov zaštitni znak. Time je postavio temelje nove svetske kuhinje, a pred kraj života je izjavio sledeće:
“Što sam stariji, to sam svesniji proste istine – što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti”, rekao je Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu.
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošRestoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj još