
U čemu je razlika: Osteria, trattoria i pesceria?
Tip vašeg restorana određuje se na osnovu usluge, lokacije, kuhinje, ali on zavisi i od cenovnika, enterijera i atmosfere. Kroz serijal postova koj...
pročitaj jošKo još ne voli špagete sa bolonjez sosom? Pored pice, radi se o jednom od najpopularnijih jela na svetu. U svakom restoranu koji služi pastu, a i u mnogim drugim, ovo je jelo broj jedan kada se sastavlja meni. Služe ga i fast food objekti, bistroi u šoping molovima. Može se kupiti gotov u prodavnici, deca ga obožavaju, a sve recepte i savete kako ga pripremiti ne možemo ni prebrojati.
Opisuje se kao jelo koje ćete brzo spremiti iako niste vični kuvanju i idealno je u ovo brzo vreme i postoji samo jedan problem. Ukoliko u Italiji u bilo kom restoranu naručite špagete bolonjeze, konobar će vas pogledati sa velikim znakom pitanja. Može vaš italijanski da bude savršen, ali to vam neće pomoći jer u Italiji ne znaju za umak bolonjez i to jelo za njih ne postoji!
U Italiji znaju za jelo ragu od mesa ili ragu alla bolognese koji se priprema veoma dugo, više sati na slaboj vatri. Uobičajeno da se služi sa taljatelama, jer koristiti špagete uz ragu je apsolutno bogohuljenje za svakog Italijana. Sos se na špagete „ne prima“ i prosto ova vrsta paste se ne služi uz ragu.
Otkud onda to jelo? Špageti bolonjez prema legendi slavu duguje američkim vojnicima tokom Drugog svetskog rata koji su amerikanizovali ragu alla bolognese. Ova legenda pije vodu jer zapitajmo se kada su vojnici tokom rata imali vremena da sede 6 sati uz vatru i sačekaju da „kuvar“ kaže da je konačno gotovo. Ipak, ukus izvornog jela koje im je pripremilo lokalno stanovništvo im se toliko dopao, da se rodila brzinska varijanta. Tokom godina se proširila širom sveta, ali sa stvarnim recepturama nema nikakve veze.
Letnje temperature donose pojačan intenzitet rada, više gostiju i veći rizik od sitnih nezgoda na poslu. Zato je važno imati pouzdana i efikasna re...
pročitaj jošPredrag Stanojević, generalni menadžer platforme za rezervacije, Ontopo, objašnjava kakve sve pogodnosti ona nudi ugostiteljima. U ugostiteljstvu ...
pročitaj jošNaučnici su odavno otkrili da miris najduže ostaje u ljudskom sećanju. Kada osetimo poznat miris, često nas vrati u trenutke kada smo ga prvi put d...
pročitaj još