Head Pastry Chef Jennifer D’Souza, u beogradskom Hotelu St. Regis nas uvodi u jedinstveno iskustvo pažljivo osmišljene slatke i osvežavajuće kreacije koje prate duh brenda, ali i duh grada u kome se nalazi.
Rituali su neodvojivi deo svakodnevice, a među onima koji spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost posebno mesto zauzima ispijanje čaja. Od gospođe Astor, koja je u hotelu St. Regis New York popodnevni čaj pretvorila u radosnu priliku za okupljanje prijatelja, pa sve do današnjeg Beograda, ovaj ritual ostaje simbol zajedništva, elegancije i uživanja u trenutku.
U St. Regis hotelima širom sveta popodnevni čaj predstavlja savremenu interpretaciju tradicije, a u beogradskom St. Regis-u goste u to iskustvo uvodi pastry chef Jennifer D’Souza, kroz pažljivo osmišljene slatke i osvežavajuće kreacije koje prate duh brenda, ali i duh grada u kome se nalazi.
Vaša karijera vas je vodila kroz različite zemlje i hotele svetskog ranga. Koje biste trenutke izdvojili kao najvažnije u vašem dosadašnjem profesionalnom putu?
– Moj put je započeo u hotelima The Grosvenor House i Le Royal Meridien. Oni za mene imaju posebno značenje, jer su bili temelj svega što je kasnije usledilo. Upravo tamo sam naučila da spojim kreativnost i preciznost, da savladam i nauku i umetnost poslastičarstva, ali i da rastem kao profesionalac. Od samog početka imala sam privilegiju da radim u okruženju istinske luksuzne ugostiteljske tradicije.
Jedan od najznačajnijih trenutaka u mojoj karijeri bio je uvođenje savremenih tehnologija u rad poslastičarske kuhinje poput 3D štampača, vodenih sekača, termoforminga i veštačke inteligencije. To iskustvo nam je omogućilo da pomerimo granice onoga što je moguće u poslastičarstvu i da u svakodnevni rad unesemo inovaciju i viziju.
Kako ste doživeli dolazak u Beograd i preuzimanje pozicije head pastry chef-a u St. Regis hotelu? Šta je za vas bio najveći izazov, a šta najveće zadovoljstvo tokom dosadašnjeg angažmana.
– Dolazak u Beograd bio je za mene prekretnnica. Pružio mi je priliku da donesem finesu i duh luksuznog ugostiteljstva na tržište koje je otvoreno, radoznalo i u uzlaznom razvoju. Sve ono što sam učila i stvarala tokom karijere dobilo je smisao upravo ovde, bilo je vreme da iskustvo pretočim u nešto značajno za ovaj grad i ovu zemlju.
Najveći izazov bio je prilagođavanje drugačijoj radnoj kulturi. U odnosu na dinamične i ubrzane ritmove Bliskog Istoka i Azije, u Srbiji se više ceni ravnoteža između posla i privatnog života. U početku mi je to bilo neobično, ali danas to zaista cenim i poštujem.
Najveće zadovoljstvo svakako je moj tim. Oni su moja snaga i oslonac – njihova kreativnost, disciplina i posvećenost pomeraju granice luksuznog ugostiteljstva u regionu. Neizmerno sam zahvalna Lazaru, Adrielle, Ivanu i Jeleni. Upravo zahvaljujući njima, naš rad teče skladno i sa jasnom svrhom.
Koja je vaša lična filozofija kada je reč o poslastičarstvu – da li više naginjete tradiciji ili volite da istražujete i eksperimentišete sa modernim tehnikama i ukusima?
– Svoje deserte uvek gradim na temeljima klasičnih francuskih tehnika i principa – to je osnova. Ali kada je reč o ukusima, volim da istražujem i donosim karakter samog regiona. Posebno me inspiriše trenutak kada lokalne sastojke transformišem kroz finu i modernu viziju, tada se osećam poput alhemičara.
Jednaku važnost pridajem i prezentaciji. Želim da svaki desert nosi dozu ženstvenosti – obline, teksture, boje, smirenost, ali i da uvek postoji mala doza odvažnosti. Za mene, svaka kreacija ima svoj karakter, poput žene sa sopstvenom pričom.
Na primer, Reform tortu – simbol Balkana – obogatili smo pomorandžinim likerom i tamnom čokoladom Valrhona. The St. Regis Banoffee inspiriše se čuvenom Bananicom, poslasticom iz detinjstva mnogih u Srbiji. Najnovija kreacija, Imperium Plum Cake, spaja rakiju od šljive, pralin krem od paprike i oraha i nežni madagaskarski vanila bavaroaz. Svaki desert govori priču – ukorenjenu u tradiciji, ali oplemenjenu preciznošću i emocijom.
Ritual ispijanja čaja u Rise patisserie je vrlo brzo postao izuzetno popularan i prestižan gastronomski doživljaj u našoj prestonici. Otkrijte nam čime ste se vodili kada ste osmišljavali slanu i slatku ponudu za poslepodnevni čaj? Niste zaboravili ni najmlađe i osmišljena je Tiny tea ponuda.
– Popodnevni čaj za mene je uspomena iz detinjstva. To je bio trenutak kada bismo posle škole sedeli sa roditeljima, razgovarali i delili male zalogaje. Kasnije je postao simbol druženja sa prijateljima, trenutak da se opustimo, nasmejemo i povežemo. Upravo taj osećaj zajedništva želela sam da prenesem i u Beograd.
Istovremeno, želela sam da ostanem verna i tradiciji St. Regis brenda, čiji ritual popodnevnog čaja potiče još od Gospođe Caroline Astor, majke osnivača hotela. Za nju je ovaj ritual bio mnogo više od običnog obroka, bio je društveni događaj, trenutak elegancije, stila i pažnje prema detalju. Taj duh i danas živi u svim St. Regis hotelima širom sveta. Moj zadatak bio je da tom ritualu dam lični pečat kroz osmišljavanje slanih i slatkih zalogaja, kreiranih tako da na pravi način prate i upotpune iskustvo.
Grad već ima snažnu kulturu uživanja u kafi, i upravo uvođenjem Popodnevnog čaja uvideli smo da ta navika može da se promeni. Tako je nastao naš Afternoon Tea – spoj elegancije i jednostavnosti, sa klasičnim ukusima koji se savršeno uklapaju uz pažljivo birane čajeve. Battenberg kolač, limun tartovi, slane kiš pite i izbor rafiniranih sendviča osmišljeni su tako da odraze duh tradicionalnog engleskog čaja, ali u elegantnoj i modernoj interpretaciji.
Želela sam da i najmlađi gosti budu deo ovog rituala, pa smo kreirali Tiny Tea – poseban meni za decu. On omogućava da i naši najmlađi gosti osete šarm i lepotu tradicije, ali kroz poslastice prilagođene njihovom ukusu. To je iskustvo koje spaja zabavu, kulturu i ljubav prema zajednički provedenom vremenu.
Na koji način u svojim kreacijama spajate nasleđe brenda St. Regis i lokalnu beogradsku priču sa savremenim trendovima u poslastičarstvu? Mnogi ne znaju da vi u ponudi imate i jedan od zaštitnih znakova srpskog gostoprimstva, a to je slatko, koje pripremate od četiri vrste voća.
– St. Regis je sinonim za eleganciju, prefinjenost i bogatu tradiciju. Moj zadatak je da taj duh prenesem, ali da ga uvek obogatim autentičnim karakterom Beograda. Poslastičarstvo za mene predstavlja način povezivanja kultura. Donosim luksuz i tehniku koje se očekuju od brenda St. Regis, ali uvek ih obogaćujem lokalnim ukusima, tradicijom i emocijom.
Jedan od primera je naše slatko – tradicionalni srpski znak dobrodošlice. Uvrstili smo ga u našu ponudu, kako bi gosti mogli da iskuse pravu srpsku gostoljubivost. Podigli smo ga na viši nivo tako što ga pripremamo u našoj kuhinji, koristeći četiri vrste voća – jagode, šljive, dunje i šumsko voće a oplemenjujemo ga suptilnim dodacima poput cimeta, limunske trave ili vanile. Na taj način, tradicionalni običaj dobija novu, savremenu notu.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sve moje kreacije nose isti balans: ukorenjene u tradiciji, ali uvek okrenute budućnosti. Bilo kroz regionalne sastojke u novim kombinacijama ili kroz modernu eleganciju u prezentaciji klasika – želim da naši gosti uvek prepoznaju nešto poznato, ali da ga dožive na potpuno nov i nezaboravan način.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.