Pretraga
Bar 07.10.2025

Sake-srede u KISSA10: Japanska tradicija u beogradskom stilu & novi meni

Nataša Stevanović
sake u boci koja se hladi u posudi s ledom, ispred su tri čaše, sve od debljeg matiranog stakla sa drvenom pozadinom i barskim drvenim stolom u naturalnim tonovima
Foto: KISSA10

Jesen u Beogradu donosi novu naviku za hedoniste Sake-srede u KISSA10 baru. U saradnji sa Borisom Božićem, sertifikovanim sake sommelierom i vlasnikom novootvorenog Yama bara, ovaj popularni i sada već ustoličeni beogradski bar pokreće seriju večeri posvećenih japanskom piću elegancije i tradicije. Svake srede, ljubitelji autentičnih ukusa imaće priliku da otkriju svet sakea uz pažljivo birane etikete i jedinstvenu atmosferu KISSA10.

Početkom oktobra vinilska izakaya i bar KISSA10 potpuno je obnovila koktel-meni – prvi put od otvaranja. Bar-menadžer Jevgenij Klimenko za uvod i dobrodošlicu i dalje bira High Volume pića, ali sada sasvim drugačija.

Koktel Champloo sa umeshuom, suncokretom, sencha čajem i yuzuom
Foto: KISSA10

Na primer, Champloo je inspirisan istoimenim japanskim samurajem, a napravljen je na džinu sa umeshuom, suncokretom, sencha čajem i yuzuom.

Dripping Sun je stvoren za one koji su navikli da u KISSA10 piju koktele sa sladoledom. Novi highball sa votkom od bundeve, galangalom i kombuchom ukrašen je sorbetom od manga i nazvan po pesmi japanske psihodelik-rok grupe Kikagaku Moyo (Dripping Sun, 2018).

Highball Dripping Sun sa sorbetom od manga, galangalom i kombuchom
Foto: KISSA10

Među drugim novim „omažima” su:  kokteli posvećeni žvakaćoj gumi Love Is, legendarnoj sietlskoj grupi Pearl Jam, a tu je  Universe Dejvida Bovija.

Purpurno-crveni miks Space Oddity sa grejpfrutom, malinom i ružom
Foto: KISSA10

Tako je Space Oddity u interpretaciji KISSA10 purpurno-crveni miks ruma sa grejpfrutom, malinom, ružom i angosturom, uz bombonu Rafaello sa šljokicama.

KISSA10 purpurno-crveni miks ruma sa grejpfrutom, malinom, ružom i angosturom, uz bombonu Rafaello sa šljokicama
Foto: KISSA10
Pearl Jam koktel sa destilatom Palo Santo
Foto: KISSA10

Pearl Jam se zasniva na destilatu Palo Santo, koji tim priprema u sopstvenoj barskoj laboratoriji uz pomoć rotacionog isparivača. Nije izostala ni klasična baza kao što je Kimchilada, twist na Micheladu sa kimchijem.

Kimchilada, twist na Micheladu sa kimchijem, u KISSA10
Foto: KISSA10

Sledeće poglavlje, Deep Sound, kao i uvek, uvodi u jače, punije i intenzivnije ukuse.
Na primer, koktel Akira, posvećen neonskim svetlima tokijskih ulica i mangi Katsuhiro Otoma, pravi se od džina na dimljenoj kruški, vermuta na listovima smokve i likera od crne ribizle.

Koktel Akira u Kissa10, posvećen neonskim svetlima tokijskih ulica, crvene boje u šampanj čaši na crnom barskom stolu i tamnoj pozadini
Foto: KISSA10

Tormato je povezan sa britanskim progresivnim rokom, grupom Yes i njihovim albumom iz 1978. godine. To je jedno od najfotogeničnijih pića u novom meniju: od tekile sa Cointreauom, limetom, kokosom, dodatkom paste Tom Yum, a umesto leda u čaši se nalazi zamrznuti paradajz.

Koktel od tekile sa Cointreauom, limetom, kokosom, dodatkom paste Tom Yum, a umesto leda u čaši se nalazi zamrznuti paradajz, sve na singlici tj. maloj vinil ploči.
Foto: KISSA10

U koktelu Eva kombinuju se vodka, lavanda, miso, sherry i pena od matche. Izgled koktela odražava boje Evangelion Unit-01 iz anime filma Hideaki Annoa Neon Genesis Evangelion (1995).

Koktel Eva u Kissa 10 za pripremu kombinuju se vodka, lavanda, miso, sherry i pena od matche, čaša uz miksetu i ploče sa omotima fluorescentnih boja
Foto: KISSA10

Zadržani su i Greatest Hits, gde se mogu naći neki od hitova sa starog menija, od Jugoton i Lofi do twista na Pornstar Martini, Hentai Martini.

Uz to, u KISSA10 možete svratiti i na obnovljeni Hendrick’s Experience, što znači nova iskustva povezana sa džinom. A za one koji ne piju, tim je osmislio tri mocktaila što vernije koktel-iskustvu: Negroni, Margaritu i Aperol Spritz, ali bez alkohola.

Sake-srede u KISSA10 sa Yama sake barom

Još jedno osveženje jeseni u KISSA10 su Sake-srede, novi serijal večeri koji se od oktobra redovno održava u saradnji sa Borisom Božićem, vlasnikom novootvorenog sake-bara Yama u komšiluku.

sake u boci koja se hladi u posudi s ledom, ispred su tri čaše, sve od debljeg matiranog stakla sa drvenom pozadinom i barskim drvenim stolom u naturalnim tonovima
Foto: KISSA10

Boris, sertifikovani sake somelijer sa bogatim iskustvom iz japanskih restorana u Njujorku, za ovu priliku odabrao je tri pažljivo izabrana sakea koja se mogu probati u setu ili pojedinačno, po specijalnoj ceni. Posebno zanimljiva biće sreda, 8. oktobar, kada će Boris lično gostovati u KISSA10, od 20 časova staje za šank da toči sake i otkriva priče i tajne ovog izuzetnog japanskog pića. Tim KISSA10 će i tom prilikom nastaviti da priprema svoj prepoznatljivi Sake Martini, glavni koktel svake Sake-srede.

Nova tradicija i nova iskustva – KISSA10 poziva vas da otkrijete svet sakea u autentičnoj atmosferi vinilske izakaye na srpskoj barskoj sceni.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.