
Paragon: Jedinstvena linija biljnih cordiala s retkim i smelim ukusima
MONIN je razvio PARAGON posebno za miksologe - uzdiže manje poznate biljne vrste sa svih strana sveta, pružajući koktel stručnjacima cordiale s ret...
pročitaj jošSveprisutni sastojak koji sam po sebi ne zaslužuje vašu pažnju, ali svemu daje karakter i kompleksnost. To bi u jednoj rečenici bila definicija bitera. Ovaj, mnogo više nego final touch ujedno je i preživeli podsetnik na istorijat pića, na vreme kad je alkohol bio medicina.
Biteri su alkoholne infuzije aromatičnog bilja, začina i kora agruma, s dodatkom sastojaka koji daju gorčinu poput encijana, kinina, raznih kora drveta, korenja i slično. Vrhunac su doživeli u 19. veku, kada je svaki lekar koji je držao do sebe pokušavao proizvesti unikatan biter.
Na tržištu dominiraju dve vrste bitera, oni koji se piju sami kao dižestivi, i oni koji se koriste radi ukusa, u koktelima. Male bočice sa mističnim imenima, a koje podsećaju na apotekarske, nalaze se na pultu svakog bara koji želi da bude ozbiljno shvaćen. Najklasičniji i najpopularniji među njima su Angostura biteri. Firmu je osnovao Johan Gotlib Bendžamin Sigert, nemački lekar, ali i pustolov, pun avanturističkog duha koji ga je 1820. i odveo u Venecuelu. Sigert je sa nekoliko svojih pruskih prijatelja i hiljadama britanskih veterana iz Napoleonovih ratova došao u pomoć Simonu Bolivaru, u ratu protiv španskih kolonista. Postao je šef vojne bolnice pri glavnom štabu u luci Angostura. Vojnici u tropskoj klimi imali su sasvim drugačije probleme nego u Evropi i Sigert je počeo istraživati lokalno bilje u potrazi za receptom za tonik, koji će biti lek za probavu i energetski napitak za vojnike.
Sigertov prvi biter, koji je nazvao Amargo Aromatico, postao je jedan od najtraženijih lekova u Venecueli. Tradicija se i danas čuva u nazivu Angosturinog bazičnog Aromatic Bitera. Kada su Sigertovi biteri 1830. godine prvi put prešli Atlantik i stigli na englesko tržište, bio je to početak nove velike industrije i revolucije u barovima.
Angostura biteri danas se proizvode po gotovo istom receptu koji je zapisao Sigert. Sadrže 44,7 posto alkohola, čiji se sastojci maceriraju u istom destilatu melase šećerne trske koji se koristi i za Angostura premium rumove. Tačnu recepturu, navodno, zna samo petoro ljudi, a legenda kaže da svi oni poštuju dogovor da nikad ne lete istim avionom niti jedu u istom restoranu.
Porodica Sigert je davno sklopila sporazum sa trinidadskom carinom da Angosturine pošiljke propušta bez otvaranja, kako niko nikad ne bi saznao sastojke. Kad paketi stignu u fabriku, nose se u Svetilište, sobu u koju sme ući samo pet stručnjaka koji će napraviti mešavinu, a nakon toga je preuzimaju radnici.
Angostura biteri su diskretna pojava u barovima, njihove bočice možda nećete odmah primetiti na šanku, njihove ukuse najčešće nećete ni osetiti u koktelu. Ali kuća Angostura i njeni biteri su večni i obavezni element svih ozbiljnih barova.
SASTOJCI: 60 ml Angostura 5YO ruma * 25 ml soka od limete * 20 ml sirupa od demerare * 8 listova limete * 6 do 8 dasheva Angostura Aromatic Bittera
PRIPREMA: U čašu za mešanje stavite sve sastojke, promešajte swizzle stickom, ulijte u highball čašu, dodajte drobljeni led, promešajte, dodajte još leda, a zatim biter.
SASTOJCI: 45 ml Amaro di Angostura * 22,5 ml Angostura Aromatic Bittera * 30 ml šećernog sirupa * 30 ml svežeg soka limete
PRIPREMA: Šejkirajte sastojke i procedite u coupe čašu.
SASTOJCI: 15 ml svežeg soka limete * 4 dasha Angostura Aromatic Bittera * soda od limuna i limete
PRIPREMA: Highball čašu dopola napunite ledom, iscedite u nju pola limete, dodajte Angostura Aromatic Bitter, prelijte sodom od limuna i limete i promešajte.
Praznik posvećen zahvalnosti okeanu, koji je čak i državni, u Japanu se proslavlja svakog 21. juna. Tog dana porodice odlaze na plaže, a akvarijumi...
pročitaj jošUsred beogradske letnje vreve, June café lansirao je novu sezonu osvežavajućih napitaka, dostupnih do kraja septembra. Letnji meni sada broji sedam...
pročitaj jošDugo je važilo uverenje da će Gen Z, generacija rođenih od kraja 90-ih do ranih 2010-ih, u velikoj meri izbegavati klasičan alkohol. Fokus trendova...
pročitaj još