Pretraga
Proizvodi 07.11.2025

Čokoladu biraju Čačani, Beograđani pistaće ali jagodu vole svi! Puratos istraživanje o preferencijama potrošača

Nataša Stevanović
Puratos proizvodi
Promo Puratos

Kompanija Puratos, lider u proizvodnji pekarskih, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda, sprovela je istraživanje potrošačkih navika putem Sensobusa – svojevrsne laboratorije na točkovima za analizu ukusa i preferencija.

Analizom je obuhvaćeno više od 900 ispitanika u Čačku i Beogradu koji su testirali različite mafine, kroasane i hlebove.

U kategoriji mafina, pobeda je u oba grada, po ukusu, teksturi i aromi, pripala osvežavajućem ukusu jagode. Beograđani su pokazali veću nameru kupovine mafina sa pistaćima, ocenjujući ih najkremastijim, dok su Čačani sa čak 90% pokazali sklonost ka čokoladnim varijantama.

Puratos istrazivanje trzista 2025
Promo Puratos

– Cilj nam je da kontinuirano osluškujemo potrebe tržišta i u skladu sa dobijenim podacima prilagođavamo našu ponudu. Svako tržište je specifično na svoj način, a upravo nam Sensobus omogućava da brže i efikasnije dobijemo uvid u te karakteristike. Rezultati su pokazali visok nivo zadovoljstva potrošača i potvrdili da bi testirani proizvodi bili odlično prihvaćeni na domaćem tržištu, što nam je od posebnog značaja u daljem radu – izjavila je Alma Grba, marketing menadžer kompanije Puratos.

Kada su u pitanju kroasani, posebnu pažnju privukli su oni sa dodatkom Mimetica, specijalne masti koja daje prepoznatljiv puterast i sladak ukus, što su potrošači prepoznali i nagradili visokim ocenama.

U kategoriji hlebova, dobrim rezultatom izdvojio se beskvasni hleb, ali je tekstura i miris kukuruznog hleba baš po ukusu Čačana, dok je izbor Beograđana nordijski obogaćen semenkama.

Puratos istrazivanje trzista
Promo Puratos

Istraživanje pokazuje da spoj tradicije, nauke i inovacije donosi proizvode koji osvajaju potrošače. Puratos koristi ove uvide da razume lokalne ukuse i potrebe i na taj način unapređuje svoj portfolio kreirajući proizvode koji kombinuju kvalitet i autentičnost.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.