
Nedelja italijanske kuhinje 2025. u Srbiji kao jubilarno, deseto izdanje SCIM, održaće se od 17. do 23. novembra. Tokom konferencije održane na Palilulskoj pijaci u Beogradu najavljena je i tema 10. Nedelje italijanske kuhinje – „Italijanska kuhinja između kulture, zdravlja i inovacija“, sa ciljem da se istakne kulturni, društveni i ekonomski značaj italijanske gastronomske tradicije i podrži njena kandidatura za UNESCO listu nematerijalnog nasleđa.
Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori podsetio je da gastronomija ima izuzetnu težinu u italijanskoj privredi, učestvuje sa oko 15% u BDP-u zemlje, a izvoz prehrambenih proizvoda vredan je oko 70 milijardi evra godišnje. Istakao je da je reč o manifestaciji koja spaja način života, kulinarstvo i identitet Italije.
Program koji Ambasada Italije realizuje uz podršku Sistema Italija (ICE, Italijanski institut za kulturu, Komora italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrija Srbija) obuhvata više sadržajnih celina, a to su umetnost, edukacija, solidarnost i promocija proizvoda „Made in Italy“.
Centralni kulturni događaj biće izložba fotografija „Hraniti se očima“ u Italijanskom institutu za kulturu, kao i specijalno filmsko veče 19. novembra sa projekcijom filma „Sve žene mog života“.
Poseban segment programa posvećen je humanitarnom radu, te će mladi iz više beogradskih organizacija i ustanova učestvovati u radionicama pripreme testa za pizzu, zahvaljujući pizzerijama Pietra, Crazy Pizza, Majstor i Margarita i Giovanni’s. U saradnji sa UNHCR-om i kuvarom Frančeskom Nikolajem biće organizovana večera sa italijanskim specijalitetima, koju će pripremiti učenici Ugostiteljsko-turističke škole i mladi koji su kao izbeglice smešteni u Srbiji.
Promocija italijanskih proizvoda obeležiće događaj „Ukusi Italije“ 19. novembra, kao i zajednička kampanja ICE-a i trgovinskih lanaca „Aroma“ i Shoppster platforme. Komora italijansko-srpskih privrednika organizovaće stručnu degustaciju ekstra devičanskih maslinovih ulja namenjenu profesionalcima iz sektora.
U četvrtak, 20. novembra na Palilulskoj pijaci biće održana „Noć italijanskog vina“, otvorena za širu publiku, dok će se na sajmu Wine Vision predstaviti oko 70 italijanskih proizvođača u organizaciji Agencije ICE i Verona Fiere. U Metro HoReCa centru održaće se serija kulinarskih predavanja i masteklas šefova Rozarije Napoli i Izabele Katalano na temu „Ukusi Sicilije“.
Nedelja italijanske kuhinje 2025. u Srbiji još jednom naglašava značaj dijaloga kultura, inkluzije i prepoznatljivosti proizvoda „Made in Italy“, potvrđujući snažno partnerstvo Italije i Srbije kroz tradiciju i savremene gastronomske pristupe.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.