
Kreolska kuhinja danas doživljava veliki povratak na svetsku gastronomsku scenu, a njena privlačnost bazira se na savršenom balansu ljutih, slanih, dimljenih i kiselih arroma koje se pretaču u duboko aromatične ukuse. Upravo zato su gumbo i škampi u sosu začinjeni TABASCO® sosom postali nezaobilazna inspiracija brojnih chefova. Ova jela koja najlepše oslikavaju ukuse kreolske kuhinje.
Uz prepoznatljiv pikantan karakter TABASCO® Original Red Sauce, ovi recepti donose slojeve ukusa koji mame na prvi pogled, a pružaju završnicu kakva se dugo pamti.
Savremena interpretacija klasičnog kreolskog jela: dimljena kobasica i škampi u aromatičnom sosu sa TABASCO® Original Red Sauce stvaraju bogat i pikantan ukus, dok bamija i sveži začini doprinose slojevitosti i teksturi. Spajanjem slanih, začinjenih i suptilno ljutih nota, ovaj gumbo postaje sofisticiran, a istovremeno autentičan završetak svake svečane trpeze.
U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i pržite uz često mešanje oko 5 minuta, dok ne porumeni. Izvadite je rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. U istom tiganju dodajte preostalu kašiku ulja, umešajte brašno i kuvajte uz stalno mešanje dok smesa ne dobije svetlosmeđu boju (oko 2 minuta). Dodajte luk, papriku i beli luk, pa dinstajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
Postepeno dodajte pileći bujon, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Kada proključa, dodajte kobasicu, bamiju, so, kajenski biber, TABASCO® sos i lovorov list. Poklopite, smanjite vatru i krčkajte 20 minuta.
Dodajte škampe i mladi luk, pa kuvajte još oko 5 minuta, dok škampi ne postanu ružičasti. Uklonite lovorov list i poslužite gumbo u dubokim činijama, preko vrućeg kuvanog pirinča.
Savremena verzija shrimp etoufffee, legendarnog jela iz Luizijane. Škampi kuvani u bogatom sosu od povrća poznatom kao „sveta trojka“ (luk, celer i zelena paprika) i pažljivo izbalansiranim začinima, uz diskretan dodatak TABASCO® Original Red Sauce.
Spoj sočnih morskih plodova, aromatičnih začina i blago pikantnih tonova čini ovaj etouffée savršenim izborom za posluživanje preko belog pirinča, kao elegantan i autentičan deo svake profesionalne kuhinje.
Ocedite škampe u cediljci 10–15 minuta. U međuvremenu, u manjoj činiji pomešajte Seafood Sprinkle, timijan, origano, beli luk u prahu, luk u prahu, House Seasoning, beli i crni biber; ostavite sa strane.
Nakon ceđenja, škampe osušite papirnim ubrusom, pa ih začinite sa 1 kašičicom Seafood Sprinkle-a i 1 kašičicom pripremljene mešavine začina. Dobro promešajte.
U velikom tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi dok ne počne da dimi. Pržite škampe bez mešanja 1 minut, zatim promešajte i pržite još 1 minut. Izvadite ih i odložite u činiju. Sok koji puste procedite kako biste dobili oko 2 šolje tečnosti (po potrebi dodajte bujon od morskih plodova). U istom tiganju otopite puter na srednjoj vatri dok ne dobije blagu zlatnu boju. Dinstajte luk, celer i papriku dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte preostalu mešavinu začina, pospite brašnom i pržite 3–4 minuta, dok se sve ne sjedini. Dodajte paradajz i kuvajte oko 3 minuta, zatim umešajte bujon i mešajte dok sos ne postane glatak i blago gust. Dodajte Worcestershire sos, šer, limunov sok i TABASCO® sos. Posolite po ukusu.
Vratite škampe u sos i kuvajte oko 1 minut, dok ne postanu ružičasti i neprozirni. Ukrasite seckanim mladim lukom, pospite malo House Seasoning-a i nekoliko kapi TABASCO® sosa. Servirajte preko kuvanog belog pirinča.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.