Pretraga
Proizvodi 06.12.2025

Kreolski klasici u modernoj izvedbi: Recepti za gumbo i etouffée by TABASCO®

Nataša Stevanović
tabasco recepti
Foto: Shutterstock

Kreolska kuhinja danas doživljava veliki povratak na svetsku gastronomsku scenu, a njena privlačnost bazira se na savršenom balansu ljutih, slanih, dimljenih i kiselih arroma koje se pretaču u duboko aromatične ukuse. Upravo zato su gumbo i škampi u sosu začinjeni TABASCO® sosom postali nezaobilazna inspiracija brojnih chefova. Ova jela koja najlepše oslikavaju ukuse kreolske kuhinje.

Kreolska kuhinja – gumbo i škampi u sosu by Tabasco

Uz prepoznatljiv pikantan karakter TABASCO® Original Red Sauce, ovi recepti donose slojeve ukusa koji mame na prvi pogled, a pružaju završnicu kakva se dugo pamti.

Gumbo sa kobasicom i škampima by Tabasco

Savremena interpretacija klasičnog kreolskog jela: dimljena kobasica i škampi u aromatičnom sosu sa TABASCO® Original Red Sauce stvaraju bogat i pikantan ukus, dok bamija i sveži začini doprinose slojevitosti i teksturi. Spajanjem slanih, začinjenih i suptilno ljutih nota, ovaj gumbo postaje sofisticiran, a istovremeno autentičan završetak svake svečane trpeze.

recept za gumbo, tabasco
Foto: Shutterstock
  • ½ kašičice TABASCO® Original Red sosa
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 450 g andouille kobasice (ili druge ljute dimljene kobasice), isečene na kolutove debljine 0,5 cm
  • 2 kašike glatkog brašna
  • ½ šolje seckanog žutog luka
  • ½ šolje očišćene i seckane zelene paprike
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 2 šolje sveže nasečene bamije ili 1 pakovanje (280 g) odmrznute bamije
  • ½ kašičice soli (ili po ukusu)
  • ½ kašičice kajenskog bibera (ili po ukusu)
  • 2 lovorova lista
  • 450 g srednje velikih škampa, očišćenih i oljuštenih
  • ¼ šolje seckanog mladog luka (zeleni deo)
  • kuvani beli pirinač (dugo zrno), za serviranje

U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i pržite uz često mešanje oko 5 minuta, dok ne porumeni. Izvadite je rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. U istom tiganju dodajte preostalu kašiku ulja, umešajte brašno i kuvajte uz stalno mešanje dok smesa ne dobije svetlosmeđu boju (oko 2 minuta). Dodajte luk, papriku i beli luk, pa dinstajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju.

Postepeno dodajte pileći bujon, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Kada proključa, dodajte kobasicu, bamiju, so, kajenski biber, TABASCO® sos i lovorov list. Poklopite, smanjite vatru i krčkajte 20 minuta.
Dodajte škampe i mladi luk, pa kuvajte još oko 5 minuta, dok škampi ne postanu ružičasti. Uklonite lovorov list i poslužite gumbo u dubokim činijama, preko vrućeg kuvanog pirinča.

Škampi u sosu by Tabasco

Savremena verzija shrimp etoufffee, legendarnog jela iz Luizijane. Škampi kuvani u bogatom sosu od povrća poznatom kao „sveta trojka“ (luk, celer i zelena paprika) i pažljivo izbalansiranim začinima, uz diskretan dodatak TABASCO® Original Red Sauce.

Spoj sočnih morskih plodova, aromatičnih začina i blago pikantnih tonova čini ovaj etouffée savršenim izborom za posluživanje preko belog pirinča, kao elegantan i autentičan deo svake profesionalne kuhinje.

recept za skampe u sosu, tabasco
Foto: Shutterstock
  • 1 kašika TABASCO® Original Red Sauce (plus za dekoraciju)
  • ¾ kašičice Tasty Treat Seafood Sprinkle (mešavina začina za morske plodove)
  • ¼ kašičice suvog timijana
  • ¼ kašičice suvog origana
  • ¼ kašičice Tasty Treat House Seasoning (kućna mešavina začina)
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kašičice luka u prahu
  • ¼ kašičice belog bibera
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • 900 g škampa, očišćenih i oljuštenih
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 3 kašike putera
  • ⅓ šolje iseckanog luka
  • ⅓ šolje iseckane zelene paprike
  • ⅓ šolje tanko sečenog celera
  • 2 kašike glatkog brašna (ili po potrebi)
  • 2 šolje iseckanih paradajza
  • 1¾ šolje bujona od morskih plodova (ili po potrebi)
  • ½ kašičice Worcestershire sosa
  • ½ šolje šerija
  • 1½ kašike limunovog soka
  • ¼ šolje seckanog mladog luka
  • so po ukusu
  • kuvani beli pirinač za serviranje

Ocedite škampe u cediljci 10–15 minuta. U međuvremenu, u manjoj činiji pomešajte Seafood Sprinkle, timijan, origano, beli luk u prahu, luk u prahu, House Seasoning, beli i crni biber; ostavite sa strane.

Nakon ceđenja, škampe osušite papirnim ubrusom, pa ih začinite sa 1 kašičicom Seafood Sprinkle-a i 1 kašičicom pripremljene mešavine začina. Dobro promešajte.

U velikom tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi dok ne počne da dimi. Pržite škampe bez mešanja 1 minut, zatim promešajte i pržite još 1 minut. Izvadite ih i odložite u činiju. Sok koji puste procedite kako biste dobili oko 2 šolje tečnosti (po potrebi dodajte bujon od morskih plodova). U istom tiganju otopite puter na srednjoj vatri dok ne dobije blagu zlatnu boju. Dinstajte luk, celer i papriku dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte preostalu mešavinu začina, pospite brašnom i pržite 3–4 minuta, dok se sve ne sjedini. Dodajte paradajz i kuvajte oko 3 minuta, zatim umešajte bujon i mešajte dok sos ne postane glatak i blago gust. Dodajte Worcestershire sos, šer, limunov sok i TABASCO® sos. Posolite po ukusu.

Vratite škampe u sos i kuvajte oko 1 minut, dok ne postanu ružičasti i neprozirni. Ukrasite seckanim mladim lukom, pospite malo House Seasoning-a i nekoliko kapi TABASCO® sosa. Servirajte preko kuvanog belog pirinča.

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.