Svinjska sporo kuvana rebra u Jack Daniels BBQ sosu by šef Miloš Tadić
Da su naši ljudi i u stvarnom životu, a ne samo u Bajaginoj pesmi, biseri rasuti po celom svetu, pokazuje i primer šefa Miloša Tadića. Rođenog Beograđanina, koji je počeo kao gril majstor u Žarkovu, životni talasi su nosili po celom svetu.
Nakon 18 godina bavljenja kuvarstvom, Miloševa trenutna adresa je Saudijska Arabija, ali prvomajske praznike planira (radno) da provede u svom restoranu Grill Rimini u Vrsaru, o čemu ćemu više pisati kada upali roštilj za svoje goste u Istri. Do tada, donosimo vam njegov recept za rebra „okupana“ u burbon sosu.
Svinjska sporo kuvana rebra u Jack Daniels BBQ sosu
SASTOJCI: * 2 kg svinjskih rebara Za marinadu: * 2 kafene kašike (1 kafena kašika = 5 g) belog luka u prahu * 2 kafene kašike luka u prahu * 2 kafene kašike dimljene mlevene paprike * 2 kafene kašike soli * 1 kafena kašika mlevenog krupnijeg crnog bibera * 1/2 kafene kašike kumina * 1 kafena kašika kajen začina * 500 ml bujona od povrća
PRIPREMA:
Ukloniti membranu/kožu sa zadnje strane, tako što ćete jednom rukom držati jedan kraj rebara, a drugom naglo povući membranu.
Rebra ćete marinirati tako što ćete pomešati sve začine i ravnomerno posuti po rebrima.
U dublji pleh smestiti marinirana rebra i pažljivo ih zaliti bujonom da se marinada ne bi skinula sa rebara. Zatim, rebra prekriti papirom za pečenje, a zatim alu-folijom.
Bujon će tokom tokom kuvanja isparavati i daće rebrima, pored ukusa, onaj krajnji efekat da se meso lako odvaja od kostiju.
Rebra peći na 180C 2 sata. Dok se rebra peku imamo dovoljno vremena da napravimo jedan sjajan BBQ sos.
PRIPREMA:
Sve sastojke zajedno prokuvati na umerenoj vatri uz mešanje dok ne provri. Smanjiti temperaturu i uz mešanje ostaviti da lagano krčka deset minuta.
Kad su rebra gotova, skloniti foliju i papir za pečenje, namazati rebra BBQ sosom.
Pojačati rernu na 240 C, vratiti rebra premazana sosom u rernu i peći 5-7 min.
Servirati sa grilovanim kukuruzom i BBQ sosom.