
Ukusi Alzasa na vrhu Srbije: Michelin večera Michela Hussera u La Pisti
Kada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj jošHasselback krompir, kreacija je šefa Lifa Elisona iz Stokholma. Za razliku od originalne verzije, koja je podrazumevala samo začine i maslac, šef Stefan Ekengren je unapredio ovaj vizuelno vrlo atraktivan prilog – dodatkom slaninice, sira i mladog luka
Pečeni, restovani, bareni, pomfrit ili pire, svejedno kakav – krompir je, posle pirinča, najrasprostranjenija namirnica na svetu. Većina ih voli u svakom obliku, a ovoj listi pridodajemo i čuveni švedski Hasselback krompir.
Iako je u svetu odavno poznat, kod nas se retko gde krompir priprema na ovaj način. Ovo švedsko jelo, odnosno prvenstveno prilog, svoj naziv duguje hotelu i restoranu „Hasselbacken” u Stokholmu. Kreirao ga je šef Lif Elison, 1953. godine, a originalna verzija je podrazumevala samo začine i maslac, no – do danas je ona doživela brojne varijacije.
„Cafe Bar & Restoran” donosi vam verziju šefa Stefana Ekengrena, koji priprema Hasselback krompir u svom restoranu „Hantverket”.
„U mom restoranu svakodnevno se naseče 80 kilograma krompira, i to na režnjeve debljine tri milimetra. I ja se pridružim ekipi u tom poslu svakodnevno, bar sat vremena. Ta hirurška preciznost stiče se iskustvom, tako da moram da treniram kako ne bih ‘zarđao’”, kaže šef Stefan.
Hasselback, ili kako ga u nekim zemljama zovu Harmonika krompir, odličan je prilog svakom pečenju, a uz dodatke sira, slanine, povrća, pavlake, može se poslužiti i kao samostalni obrok. Vizuelno izuzetno atraktivno jelo, lagano je hrskavo spolja, a mekano iznutra.
SASTOJCI:
* 4 krompira
* 150 g dimljene slanine
* 100 g kisele pavlake
* 50 g mladog luka
* 150 g čedar sira
* 50 g maslaca
PRIPREMA:
Dobro operite krompire, tako da ih izribate četkom ili sunđerom ispod jakog mlaza vode. Možete ih i oguliti, ali u tom slučaju neće izgledati tako atraktivno. Krompire je potrebno narezati na šnite debljine od 3 do 5 milimetara, ali ne do kraja, da biste dobili „harmoniku” kada se ispeče.
Između svakog reza umetnite malo maslaca, posolite i pobiberite i pecite na 200 stepeni C, sat vremena.
Krompir izvadite iz rerne i ostavite kratko da se prohladi kako biste ga mogli napuniti ostalim sastojcima. Sada ponovno, između šnita, stavite tanko narezanu slaninu i čedar ili nekog drugog sira.
Krompire vratite u rernu i pecite ih još pet do 10 minuta, odnosno dok se sir ne otopi.
Gotove krompire poslužite tako da na njih dodate malo kisele pavlake i pospete ih sitno seckanim mladim lukom i kockicama pržene slanine.
Kada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj jošDa li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošRestoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj još