Bodega Beograd donosi autentični havajski poke
Bodega Beograd predstavlja nov, individualni koncept restorana. Bodega redefiniše klasičnu “prodavnicu u kraju” sa uglova ulica Njujorka i ostalih ...
pročitaj jošHrana direktno utiče na kvalitet života što se odražava na sve veću svest o uravnoteženoj ishrani potrošača i zaposlenih u HoReCa sektoru. Loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti vodeći su globalni rizici po zdravlje.
Izbalansirana upotreba soli, šećera i masti
Jezgro METRO poslovanja je fokusiranje na naše kupce i njihove potrebe, a među njima je i zahtev za zdravijom ishranom. Stoga, svesni uticaja koji možemo imati na milione krajnjih potrošača širom sveta, preko naših profesionalnih HoReCa kupaca i trgovaca, definisali smo novu METRO strategiju koja se odnosi na ishranu i zdravlje. S tim u vezi, trenutno je u toku reformulacija proizvoda u cilju redukcije učešća soli, dodatih šećera, trans masti i velikog broja aditiva kao što su pojačivači ukusa ili konzervansi.
Sa profesionalnog aspekta, danas je izbalansiran odnos nutrijenata u restoranskom obroku jedan od glavnih zahteva kvaliteta, pored senzorskih i bezbednosnih komponenti jela. Svežina i kvalitet polazne namirnice osnovni je preduslov kvalitetnog restoranskog jela.
Preporuka za početak obroka bila bi lagana salata, čiji sastav podstiče metabolizam i otvara apetit. Dosta svežeg povrća i voća u kombinaciji sa mesom rakova ili plodovima mora, izbor je koji lično preferiram. Meso rakova je izuzetno bogato proteinima zbog čega je ovu namirnicu potrebno obraditi na za nju optimalnoj temperaturi, kako bi uz senzorna svojstva sačuvala i bogat nutritivni sastav. Keleraba i rotkvica su sjajan izvor dijetnih vlakana koja podstiču varenje, dok su sveži citrusi idealan partner mineralima avokada kada je u pitanju apsorpcija u organizam. Kada su u pitanju masti, prioritet u salatama treba da su hladno ceđena ulja.
Vreme pripreme: 25-40 minuta.
Vreme servisa: 5 minuta
Zahtevnost pripreme: srednje teška
SASTOJCI
• meso rakova,
• sok i zest od lajma
• bebi miks salata
• avokado, grubo seckan
• grejpfrut, isečen na segmente
• hladno ceđeno maslinovo ulje
BAZA
• šalot luk – sitno naseckan
• pirinčano sirće
• keleraba sečena na kockice
• rotkvice sečene na listiće
• vlašac
• jabuke, sitno seckane, neoljuštene
• morska so
• crni biber
DRESING OD CRVENOG VINA
• crveno vino
• crveno vinsko sirće,
• hladno ceđeno maslinovo ulje,
PRIPREMA:
Zagrejati šalot da omekša u pirinčanom sirću i ohladiti.
Za dresing od crvenog vina redukovati vino i vinsko sirće. Ohladiti, sa maslinovim uljem napraviti emulziju i dodati šalot.
Kuvano na pari meso rakova očistiti od oklopa i začiniti lajmom, morskom soli i ohladiti.
Servirati po želji uz dodatak salate, grejpa, klica graška i rotkvice.
MILICA ALEKSIĆ
Rukovodilac METRO HoReCa centra za edukaciju
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj još