Nakon Cvetkove pijace, restoran The Pijaca od sada i na Tošinom bunaru
The Pijaca 2 je proizvod logičnog sleda događaja nakon što je prvi restoran istog imena, pored beogradske Cvetkove pijace, postao nezaobilazna adre...
pročitaj jošDošli smo i do kraja naše ankete koju smo uradili sa predstavnicima 6 beogradskih restorana koji su po glasovima u anketi našeg portala najveći favoriti za dobijanje Mišlenove zvezdice. Iskoristili smo priliku da saznamo nešto i o njihovim trenutnim aktivnostima u novonastaloj situaciji sa kojom živimo već godinu dana. S obzirom da ne favorizujemo nijedan od restorana, njihova mišljenja ćemo objavljivati po azbučnom redu, tako da je danas svoje odgovore sa čitaocima CB&R podelio David Šimunić, šef restorana Salon 1905, uz napomenu da je anketa rađena pre najnovijih mera, koje će, nadamo se, uskoro biti daleko pozitivnije po HoReCa sektor.
Šta bi za vaš restoran značilo dobijanje Mišlenove zvezdice?
Samim ulaskom Mišlenovog crvenog vodiča desiće se istorijska promena u srpskom ugostiteljstvu, u svim njegovim segmentima. Najvažnija je svrstavanje Srbije u značajne gastro destinacije. To znači dolazak novih turista zainteresovanih za drugačija iskustva, unapređenje i rađanje novih ugostitelja, koji će, siguran sam, biti sve uspešniji, te ozbiljna progresija srpskih proizvoda. Tako će i nacionalna jela dobiti novu dimenziju, što će rezultirati i smanjenjem odlazaka naših stručnih radnika na rad u inostranstvo. Sve u svemu, značajno bi se podigao standard domaćeg ugostiteljstva. Uporedo s tim, razvijaće se i srpski proizvođači hrane i vina, koji su veoma bitna karika sistema. Za nas kao restoran, pored neizmerne sreće i zadovoljstva, objava u Vodiču ili dobijanje zvezdice značila bi da naš trud nije bio uzaludan. Zapravo, bio bi to odličan stimulans nakon svih problema s kojima se sada suočavamo.
Kakve ste promene uveli tokom rada u pandemijskom režimu i da li ste zadovoljni reakcijom gostiju?
Jedan smo od retkih fine dining restorana u Beogradu koji je odlučio da ne menja svoj osnovni stil rada. Sem obaveznih poštovanja mera protiv Covid-19, nismo uvodili dostavu iliti alternativne vidove poslovanja. Naši gosti su vrlo jasno rekli da nas potpuno podržavaju u ovom trenutku i slažu se s našom strategijom.
Kako bi država još mogla pomoći ugostiteljskom sektoru?
Država je ugostiteljima dosta pomogla kroz isplatu minimalnih primanja za zaposlene. Time smo uspeli da zadržimo svoje vredne i požrtvovane radnike. Naš poslodavac Nikola Narančić je poslednjih nekoliko meseci u Italiji, gde je u razgovoru sa dosta naših kolega zaključio je da oni i dalje nisu dobili nikakvu značajnu pomoć od svoje države. Vidim da je državi bitno da održi domaći sistem jer znaju da smo mi, ugostitelji jedni od pokretača srpskog turizma, te se nadam da će nam, kad se sve ovo završi, izaći u susret da zajednički rešimo i postojeće probleme.
Nikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još