pho supa front
25.05.2021 Chef

Vijetnamska pileća Pho supa

Mirisna, hranljiva i nežno začinjena. ovo je najkraći mogući opis za vijetnamsku supu koja je nastala pod uticajem francuskih kolonizatora i kineskih suseda

Pho supa je nastala krajem devetnaestog veka

Pisani recepti za ovu dalekoistočnu deliciju pojavili su se krajem 19. veka u Vijetnamu, dok je on još bio francuska kolonija. Neki su mišljenja kako je pho nastao kao varijacija francuskog variva od govedine i povrća (pot-au-feu), drugi pak smatraju da je recept preuzet od Kineza sa severa Vijetnama koji su pripremali govedinu sa rezancima čiji se naziv izgovara „fuh”.
Vijetnamski kuvar i gastronom Aleks Tran kaže kako bi obe priče mogle biti tačne, odnosno da istina leži u njihovoj kombinaciji. Iako se u originalnoj verziji Pho supa priprema od goveđeg mesa, s godinama su se pojavile kreacije i sa drugim vrstama mesa, te vam ovom prilikom donosimo recept za Pho supu s piletinom.

PILEĆA PHO SUPA

Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 90 minuta

SASTOJCI: (za 4-6 osoba)
ZA BUJON:
* 1 srednji crni luk, očišćen i isečen na četvrtine
* parče svežeg đumbira (oko 6 cm), iseckan
* 3 srednje šargarepe, oljuštene
* 3 čena belog luka, grubo naseckana
* 6-8 suvih šitake pečuraka
* 3 stabljike limunske trave, blago „razbijene“ kako bi pustile aromu
* 2-3 zvezdasta anisa
* 1 štapić cimeta
* šaka svežeg bosiljka
* 1 kašika crnog bibera u zrnu
* 1 kašika semena komorača
* 1 kašika semena korijandera
* 2 l povrtnog ili pilećeg bujona
* 2 kašike soja sosa
* 50 ml TABASCO® sriracha sosa
ZA PUNJENJE:
* šaka mladog graška
* 400 g barenih pilećih grudi, isečenih na trake
* ¼ kineskog kupusa, tanko isečenog
* 400 g pirinčanih nudli
* 200 g klica pasulja
* 3-4 mlada crna luka, sitno iseckana
* šaka svežeg korijandera, sitno iseckanog
* šaka sveže nane, sitno iseckane
ZA SERVIRANJE:
* 1 limeta isečena na četvrtine
* 50 ml TABASCO® Sriracha sosa

pho supa

PRIPREMA:
Zagrejati veliki tiganj na srednjoj temperaturi i u njega najpre dodati komorač, korijander i zvezdasti anis, kako bi pustili arome. Dodati ostale sastojke za bujon i kuvati na laganoj vatri jedan sat.
Kroz tanak muslin ili retku cediljku propustiti bujon u drugi tiganj. Ostaviti po strani pečurke i šargarepe, nakon što se prohlade, iseckati ih, te vratiti u tiganj. Skuvati nudle prema uputstvu sa pakovanja.
Za serviranje u tanjir staviti nudle, preko njih nekoliko kašika punjenja i preliti vrelim bujonom. Sačekati malo da se sveže bilje opusti, pa odozgo poprskati sokom od limete i sa malo TABASCO® sriracha sosa.
SAVET +
Kao što smo rekli, supa pho može da sadrži bilo koje meso, ali i bilo koje povrće koje imate pri ruci, poput cvetova brokolija, špargli, pečuraka, bok čoja i drugog zeleniša.

AUTOR: TABASCO

FOTO: TABASCO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije