Ovako Michelinov chef Pim Tecamuanvivit priprema gaspačo na tajlandski način
Chef Pim Tecamuanvivit je zaobilaznim putem ušla u profesionalni svet gastronomije. Dokazala se kao uspešan food writer dok je radila za New York T...
pročitaj jošĆureći file postaje daleko zanimljiviji nakon što biva odimljen aromom zelenog čaja. Za potpuni doživljaj šef Miloš Ranitović servira ga s pireom od karfiola i sosom od gorgonzole.
Originalni meni, kreiran od strane iskusnih šefova kuhinje Miloša Ranitovića i Miloša Savića, spaja francusku kuhinju sa modernim azijskim ukusima, uz odabrana vina i veliki izbor koktela.
SASTOJCI:
* so i šećer za brine
* 250 g svežeg ćurećeg filea
* 300 g karfiola
* 100 ml mleka
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 30 g gorgonzole
* 20 ml belog vina
* 40 g putera
* 100 g brašna
* rendani parmezan
* 1 jaje
* 20 ml ulja
* 100 g špargle
* 5 g zelenog čaja
PRIPREMA:
Pre svega potrebno je napraviti brine od iste količine soli i šećera po 1 litri vode, sve zajedno da proključa i ostaviti da se ohladi.
Karfiol očistiti i oprati od korena, staviti u pleh i zaliti mlekom, vodom i dodati puter, so i biber. Peći na temperaturi od 200 stepeni C 50-60 minuta. Po završetku pečenja izblendati karfiol, dodatno propasirati kroz cediljku da bi dobili potpuno glatku i kremastu masu. U ohlađeni brine potopiti ćuretinu na 45 minuta da upije so i šećer, a po vađenju iz brinea ćureći file staviti u pećnicu na dimljenje sa aromom zelenog čaja (45 minuta na 63º C).
Za pripremu gožer testa u jednoj posudi zagrejati vodu, ulje i so, dodati brašno i sve zajedno umesiti. Prohladiti dobijenu masu i u nju dodati rendani parmezan i jedno jaje, umesiti dobro i napraviti kompaktnu masu. Ubaciti u modle po želji i peći na temperaturi od 180º C 45 minuta. Šparglu blanširati u ključaloj vodi tri minuta, zatim je sotirati na puteru.
Za sos od gorgonzole potrebno je malo belog vina u kom se topi sir, dodati malo pavlake za kuvanje, soli i bibera po želji.
Dimljeni ćureći file poslužiti na kremastom pireu od karfiola, sa sotiranim šparglama i gožerom, preliven sosom od gorgonzole.
UPARIVANJE S VINOM:
Za ovo jelo idealna preporuka bi bila: Amante Vina iz berbe 2018. 13% vol – Suvo belo vino proizvedeno od sorte grožđa šardone, sazrevalo u barik buradima od srpskog hrasta punih 12 meseci. Svetložute boje i kristalne bistrine, kod koga su sortne arome šardonea, egzotičnog voća i vanile isprepletane s mirisom meda, puterastih aroma i blagih naznaka hrastovine. Ukus mek i intenzivan sa pikantnim kiselinama i dugotrajnom, izuzetno izbalansiranom i osvežavajućom završnicom. Servira se na temperaturi od 12º do 14º C.
MILOŠ RANITOVIĆ
Šef kuhinje restorana Lafayette
Svako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošU Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj još