
Beppino Occelli: Istorija, proizvodnja i odležavanje
Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj jošZavodljivo gastronomsko putovanje jednog od najcenjenijih svetskih kuvara, Andreasa Kaminade, vodi vas – dolinom kantona Graubinden do njegovog restorana sa tri zvezdice i s potpisom savremenih kulinarskih nota, te i dizajnerski besprekornih kreacija, koje poštuju bazični ton svakog sastojka
Ovaj slavni švajcarski šef svoju viziju gastronomije prezentuje u neobičnom i ekskluzivnom ambijentu: istorijskom dvorcu Schauenstein iz 13. veka, pretvorenom u romantičan mini-hotel sa šest soba i restoranom sa tri zvezdice, a smeštenom u Furstenau (Švajcarska), koji inače polaže pravo na titulu najmanjeg grada na svetu. Daleko od vreve evropskih prestonica, Kaminada, kao poštovalac svežih sastojaka i složenih ukusa, svoj rad usredsređuje pritom na jednostavne i opštepoznate sastojke (jabuke, artičoke, pečurke), a koji se uzgajaju u blizini dvorca i od kojih kreira iznenađujuće ukuse. Tako se na meniju ovog restorana, kao i njegove taverne „Remisa-La Tavlada”, mogu naći varijacije čak 20 vrsta jabuka koje rastu u kraju: hrskave, sočne, trpke, slatke ili gorke, svaka komponenta se uklapa sledeći njegovu filozofiju kako hrana treba da bude senzorno putovanje.
„Schloss Schauenstein” rangiran je na Svetskoj listi 50 najboljih restorana od 2012, a sedam godina ranije, „Gault Millau” mu je dodelio nagradu „Otkriće godine”, da bi danas njegov restoran nosio 19 bodova u tom prestižnom vodiču. Od 2015. godine pokrenuo je svoj drugi brend restorana, IGNIV Andreasa Kaminade, i osnovao „Fundaziun Uccelin”, koja za cilj ima podržavanje i negovanje mladih, talentovanih kuvara i uslužnog osoblja. Kreacije ovog potpisnika savremene kuhinje mogu se upoznati i listanjem bookazina „Caminada Documenta”, još jednog prikladnog izloga za njegove kulinarske bravure i sinergiju kulinarstva s drugim umetničkim formatima.
SASTOJCI:
* 1 klip kukuruza (250 g)
* 100 ml vode
* 500 g kukuruza šećerca (oceđen)
* 150 ml pavlake
* 45 ml glukoznog sirupa
* 400 g kukuruza šećerca (kuvanog)
* ½ čili paprike (blago ljute)
* 2 luka
* 100 ml belog balzamiko sirćeta
* 1 l bujona
* 200 g ćurećih prsa
* 6 klipova bebi-kukuruza
* 20 ml sirćeta
* po 10 g soli, bibera i šećera
* 40 ml kukuruznog ulja
* 20 g maltodekstrina
* ½ kore od limuna
* 1 list kore za pitu
* 50 g terine od guščije džigerice
* 30 g gi maslaca
* 50 g sirove guščije džigerice
* 50 ml slatkog belog vina (Sauternes ili slično)
* maslinovo ulje
* 40 g slanog kozjeg sira
* 20 ml kukuruznog ulja
* so i biber
PRIPREMA
KUKURUZNI SLADOLED:
Oljuštite sveži klip kukuruza, okrunite zrna i kuvajte ih u kipućoj slanoj vodi. Stavite u šerpu pavlaku i glukozni sirup, da provri. Dodajte sveže skuvan i oceđen kukuruz iz konzerve. Mešajte 10 minuta dok se ne postigne fina konzistencija. Smesu propustite kroz sito u obliku konusa. Zamrznite u aparatu za sladoled.
GASPAČO OD KUKURUZA:
Sitno iseckajte luk i čili papriku i poprskajte maslinovim uljem. Umešajte balzamiko sirće. Kukuruz i ćureće grudi sameljite u mašini za meso, dodajte ovaj hladni temeljac luku i sjedinite.
CELI KLIPOVI BEBI-KUKURUZA:
Klipove kukuruza isecite po dužini na vrlo tanke trake, pomoću noža, secka ili rezača za meso. Vodu, sirće i začine prokuvajte i dodajte isečenim klipovima kukuruza, pa sipajte smesu u staklenu teglu i sterilišite. Alternativno: koristite odmah.
ULJE KUKURUZNOG SEMENA MALTO:
Pažljivo umešajte ulje u maltodekstrin. Pržite u tiganju na oko 80 °C, da biste dobili aromu, a zatim dodajte malo limunove korice.
KORA ZA PITU:
Isecite četiri okrugla oblika od kore, prečnika oko 6 centimetara. Premažite omekšalim gi puterom i stavite između dve silikonske modle. Pecite u rerni na 180° C dok čips ne postane zlatan. Uklonite silikon i ostavite čips da se ohladi. Smrznutu terinu od džigerice naribajte i pospite čips.
SIROVA, MARINIRANA GUŠČJA DŽIGERICA:
Isecite džigericu na tanke kriške. Začinite po ukusu solju i biberom. Marinirajte u vinu i maslinovom ulju.
SVEŽI KOZJI SIR:
Koristite okrugli šablon da kružno isečete sir.
PREZENTACIJA:
Nakapajte ulje semena kukuruza na tanjir za serviranje i postavite sir, koji ste isekli pomoću kružnog šablona. Aranžirajte na tanjir kukuruz i druge sastojke.
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošRestoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj još