zapečene njoke amici
29.07.2021 Chef

Njoke al forno, kako ih priprema šef Topisirović iz tratorije „Amici“

Nemanja Topisirović, šef kuhinje tratorije “Amici” priprema njoke na tradicionalan način koji je nastao na severu Italije

„Amici“ je tratorija kojom bi se svaki italijanski grad ponosio

Tratorija “Amici” poštuje sva “pravila” koja su vezana za ovakav tip restorana. Naime, tratorije se uglavnom nalaze u sporednim ulicama. Po meniju su jače od osterija, jer se služe jela po tradicionalnim, bakinim receptima, ali po cenama su pristupačnije od klasičnih restorana. Da se neguje porodični duh pokazuje i to da je šef Topisirović, nakon rada u nekoliko restorana pustio korenje baš u ovoj tratoriji.
“Za svako jelo je potrebno umeće, ali priprema je olakšana kada imate kvalitetne namirnice. Iz tog razloga okrenuti smo našim malim proizvođačima, pa tako meso nabavljamo iz Sjenice, brašno je takođe domaće, šabačko, pelat, tačnije soseve pravimo svakodnevno od domaćeg paradajza. No, da bi postigli tradicionalni italijanski ukus, ostale namirnice uvozimo iz Italije”, kaže šef Topisirović, koji je srednju ugostiteljsku završio u Ljigu da bi nastavio obrazovanje u Beogradu, na visokoj hotelijerskoj školi na odseku za gastronomiju.

Piatto unico

Severna Italija ima najdužu tradiciju pečenja testenine u pećnicama na drva. U srednjem veku pečena testenina je bila prilika za kuvare da pokažu svoju kreativnost, da bi na kraju pasta al forno sa severa “otputovala” na jug i postala svečano jelo na Siciliji gde je dobila naziv piatto unico – jedan tanjir. Naziv je proistekao iz činjenice da je jedna porcija bila dovoljan izvor ugljenih hidrata, proteina, povrća i mlečnih proizvoda.

zapečene njoke

Amici njoke al forno

SASTOJCI:
0.160 kg ćurećeg filea
0.400 kg domaćih njoki
0.05 kg praziluka
0.02 kg sveže pripremljenog pesto sosa
0.02 kg narendane gorgonzole
0.02 kg narendane gaude
0.05 kg sitno seckane pančete
0.4 dl pavlake za kuvanje
0.2 dl belog vina
ruzmarin, biber, so

PRIPREMA:
Propržiti meso isečeno na kockice i pančetu.
Dodati ruzmarin i praziluk i sve zajedno prodinstati dok ne omekša.
Naliti sa belim vinom, a kada ispari alkohol dodati pavlaku za kuvanje.
Dodati pesto i rendane sireve i mešati dok se sos ne spoji.
Skuvane njoke pomešati sa sosom i sve zajedno presuti u vatrostalnu činiju.
Zapeći do zlatno žute boje.

šef kuhinje nemanja topisirović amici

NEMANJA TOPISIROVIĆ
Šef kuhinje tratorije „Amici“

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TRATORIJA AMICI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije