AIGO je mesto za OMG sočno, pikantno ili hrskavo sladostrašće
Restoran korejske kuhinje - Aigo je stekao pažnju Beograđana svojom izuzetno autentičnom ponudom ukusa ove azijske kuhinje. ...
pročitaj jošViršla u kifli, ili popularni hot dog je u Ameriku došao sa većim brojem nemačkih imigranata koji su pobegli u osvit drugog svetskog rata.
Bilo da ga volite kuvanog ili sa roštilja, posluženog samo sa senfom, ili uz ljuti sos, kečap i kiseli kupus, složićemo se oko toga da je hot dog, gotovo isto kao i hamburger, postao neizostavni deo američke kulture.
“Zvuči neverovatno, ali Amerikanci između Memorial Day (krajem juna) i praznika Labor Day (prvi ponedeljak u septembru) pojedu čak sedam milijardi hot dogova”, rekao je za CNN Erik Mitental, predsednik Nacionalnog saveta za viršle i kobasice.
Ma koliko ga svojatali, hot dog bi se trebao prodavati pod imenom Frankfurter, kako ga i dan danas zovu u Nemačkoj. Bez obzira što bi se po imenu dalo zaključiti da potiče iz Frankfurta, mesto nastanka je nemoguće odrediti.
Naime, originalni nemački hot dog je bio mešavina svinjetine i govedine. Današnji, američki se pravi isključivo od govedine, jer su ga prvi počeli praviti jevrejski mesari, a zbog njihove košer ishrane nisu stavljali svinjetinu u mešavinu za viršle i kobasice.
Amerikanci su prihvatili kulturu jedenja kobasica jer su ih Nemci jeli u svakoj prilici. Kod kuće, na poslu, napolju, svugde. Doprinos popularnosti su doneli i kiosci sa hot dogovima. Za njih nije bilo potrebno veće ulaganje, a prvi kiosci su bili u stvari pokretne kuhinje na točkovima koje su na ulicama pojavile krajem pedesetih, a deceniju kasnije nije bilo raskrsnice u američkim gradovima gde niste mogli kupiti hot dog.
Ipak, Amerikanci su dali značajan doprinos evoluciji hot doga. Čarls Feltman se prvi setio da ubaci viršlu/kobasicu u pecivo i na taj način je počeo privlačiti još više kupaca. Krajem dvadesetog veka, njegov restoran na Koni Ajlendu je prodavao neverovatnih 40.000 hot dogova dnevno.
Popularnost ovog jednostavnog sneka ne opada, a kako stvari stoje, cela Amerika će i dalje uživati u finom spoju mesa, peciva i dodataka.
Restoran korejske kuhinje - Aigo je stekao pažnju Beograđana svojom izuzetno autentičnom ponudom ukusa ove azijske kuhinje. ...
pročitaj jošU Madridu je juče objavljena evropska lista 50 Top Pizza, za pizzerie koje obuhvataju evropske zemlje osim Italije. Na 50 Top Pizza listu i Pietra...
pročitaj jošVrhunski gurmanski užitak u formi sendviča nudi beogradski Sandwich & Co. Brojne kvalitetne kombinacije poput pršute, bri sira i breskve i send...
pročitaj još