Restoran BAD Ramen posetiocima donosi najlepše ukuse Azije. A nalazi se na Dorćolu
Novo mesto koje posetiocima donosi sve samo ne loše ukuse Azije, odnedavno radi na Dorćolu. BAD Ramen je prvi ramen restoran i mesto koje će vas 'u...
pročitaj jošLukas Nagl stoji iza brenda LUVI Ferment koji, između ostalog, proizvodi shoyu što je, u suštini, soja sos u japanskom stilu, dobijen od soje, pšenice, soli i vode. Lukasov sos je lagan i bistar i samim time je i pogodniji za kuvanje ili za posluživanje. Osim od semenki soje, Nagl radi shoyu i sa semenkama bundeve, a treći sos pravi isključivo od pšenice.
Najbolji svetski restorani koriste Lukasov shoyu sos. Iako krije informaciju da njegov sos kupuju i restorani Noma i Mugaritz, priznaje da se ne radi o slučajnom otkriću. Ovaj 32-godišnji šef kaže kako je proteklu deceniju posvetio izučavanju procesa fermentacije. Budući da je zaljubljenik u Japan i umami ukus želeo je da kreira svoj sopstveni „japanski“ sos.
„Osim soja sosa i misa, koji takođe proizvodimo, mislim da sam prvi čovek na svetu koji je proizveo garum od slatkovodne ribe“, rekao je Lukas.
View this post on Instagram
Garum je bazni umak koji se dobija od manje ribe i komadića većih riba, te iznutrica i škrgi koje se potom drže u salamuri bez dovoda vazduha sa aromatičnim biljem. Finalni proizvod je moćni sos koji je još u doba starih Rimljana služio kao umami, ali mnogima se ne dopada jer nema baš lep miris, da ne upotrebimo neku težu reč. Lukas je na izradi garuma radio gotovo dve godine i nakon tog iskustva priznao je kako je njegova kuhinja danas daleko jednostavnija, nego što je to bila na početku. Danas je, kako kaže, fokusiran na korišćenje isključivo lokalnih namirnica.
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj još