U slavu tosta: ToastEd, konceptualni snack bar na lepom plavom Dunavu
Toast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost. Zadivljujuća arhitekt...
pročitaj jošKampeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u severnoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuvar. Dezert, koji sadrži piškote natopljene kafom i kremu na bazi maskarpone sira, dodat je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga porodica nikada nije patentirala. Od tada je postao uzdanica italijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni šefovi i poslastičari širom sveta.
Postoje dugotrajni sporovi o poreklu tiramisua, uključujući tvrdnje da je posluživan kao afrodizijak u bordelu u severnom talijanskom gradu Trevizu. Međutim, opšte je prihvaćeno da je recept razvijen u Kampeolovom restoranu. Luka Zain, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitujući da je grad „izgubio još jednu zvezdu u svojoj istoriji hrane i vina“.
⚫️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica, che brillerà anche lassù. Aldo, la sua lunghissima attività di ristoratore, e le sue Beccherie, hanno attraversato decenni della trevigianità migliore. pic.twitter.com/fSNoTIAfQC
— Luca Zaia (@zaiapresidente) October 30, 2021
Alle Beccherie otvorila je Kampeolova porodica 1939. godine, a Kampeol je preuzeo posao na kraju Drugog svetskog rata. Prema kuvaru Robertu Linguanotu,dezert je rezultat greške prilikom izrade sladoleda od vanile. Linguanoto je ubacio malo maskarpone sira u posudu s jajima i šećerom, a nakon što je primetio odličan ukus mešavine, rekao je Kampeolovoj ženi Albi. Par je potom usavršio dezert dodajući keks piškotu umoćenu u espreso i posipajući gotov kolač kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači „podigni me“.
Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol, poput ruma ili marsale, ali originalni recept – kojem je sertifikat dala Italijanska akademija kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za decu.
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj još