Vrhunski kuvar Chris Prow ovako pravi jaja Benedikt
Svojevremeno, još dok je radio u Han's Bar & Grillu luksuznog hotela 11 Cadogan Gardens, chef Chris Prow je ponosno isticao da je hrana koju nu...
pročitaj jošEn Sofi Pik, koja uz Anu Roš i Piu Leon čini top 3 ženskih šefova današnjice, dolazi iz duge loze slavnih kuvara. Karijeru je započela 1997. godine i jedina je kuvarica u Francuskoj čiji restoran ima tri Michelinove zvezdice, a 2011. godine je izabrana za najboljeg ženskog šefa na svetu. Svoju veštinu je dokazala kroz kuhinje Maison Pic u Valensi, Bistrotu le 7, restoranu Beau Rivage sa dve Michelinove zvezdice u Lozani, kao i restoranima La Dame de Pic u koji rade u sklopu hotela Four Seasons u Londonu i Singapuru. Zbog svega što je uradila u dosadašnjoj karijeri ostaće upamćena u gastronomskoj istoriji.
Jaja na firentinski način – jelo koje čine savršeno poširana jaja, posteljica od spanaća i baršunasti bešamel sos. Ovako pripremljeno jelo je s pravom savršen izbor za hotelski doručak i pravi klasik vegetarijanskog branča. Jednostavna ali do savršenstva pripremljena jaja na firentinski način predstavljaju light verziju tradicionalnih Benedikt jaja. Prilično zahtevan holandez sos zamenjen je bešamel sosom, što daje karakterističan twist jelu. Osim toga, savršeno meko kuvano jaje položeno je na postelju od spanaća, preliveno bešamelom, posuto sirom i gratinirano do zlatne boje. Zadivljujuće i zadovoljavajuće, da niko neće primetiti drastičnu razliku na tanjiru. Osim kuvara, koji se sa sigurnošću može radovati, jer je kroz ovo jelo smanjen obim posla i vreme utrošeno na pripremu doručka.
ZA JAJA
4 velika jaja
alkoholno sirće
ZA BEŠAMEL SOS
40 g putera
45 g brašna
400 ml punomasnog mleka
muškatni oraščić
sitna so
ZA SPANAĆ
1 čen belog luka
400 g svežeg iseckanog spanaća
20 g putera
maslinovo ulje
sitna so
ZA GRATINIRANJE
40 g Beaufort Gruiere ili
Comte sira, narendanog
ZA JAJA
Napunite šerpu srednje veličine vodom, dodajte malo sirćeta, a zatim sačekajte da provri. Stavite jaja u ključalu vodu i kuvajte 6 minuta. Dok se jaja kuvaju, veliku posudu do pola napunite ledenom vodom. Francuskom kašikom izvadite jaja i prebacite u ledenu vodu, da se malo ohlade, a zatim uklonite ljusku sa meko kuvanih jaja.
ZA BEŠAMEL SOS
Istopite puter na umerenoj temperaturi. Dodajte brašno i mešajte dok ne počne da peni, oko 2 minuta. Smanjite temepraturu pa postepeno dolivajte hladno mleko i kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sos ne zgusne, od 2 do 5 minuta. Sklonite sa vatre i narendajte malo muskatnog oraščića, posolite i promešajte.
ZA SPANAĆ
Oljušten i do pola zgnječen beli luk stavite u tiganj sa puterom i uljem, pa zagrevajte na tihoj vatri. Listove spanaća iseckajte po želji. Dodajte spanać u tiganj, posolite i kuvajte, mešajući ga hvataljkama, toliko da uvene i omekša tj. 3 do 4 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite beli luk.
ZA GRATINIRANJE
Spanać fino usitnite pa koristeći formu položite na tanjir. U svaki tanjir, preko spanaća stavite po jedno jaje, prelijte bešamelom i pospite rendanim sirom. Imaćete višak tj. ostatak bešamel sosa, što je dobra stvar je su velike šanse da vam gost zatraži da mu pripremite još jednu porciju. Gratinirajte 3-5 minuta i odmah poslužite.
SERVIRANJE
Ova fientinska jaja možete poslužiti direktno iz ramekin posuda ili, ako ste odvažni, pomoću tankog noža odvojite unutrašnje ivice od posude, pa pažljivo izručite na tanjir. Imajte na umu da je za ovako poslužena jaja na firentinski način potrebo barem malo prakse ne bi konačan razultat bio kao na ovoj fotografiji.
Nikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj još