Pretraga
Bar 05.12.2025

June, sve popularniji beogradski café, osvežava vinsku kartu i uvodi nove sezonske zalogaje

Nataša Stevanović
june cafe, nova vina i gastro pairing
Foto: June cafe

Početkom decembra June Café je diskretno, ali upečatljivo podigao svoj gastronomski standard: proširio je kolekciju vina, obnovio selekciju zalogaja i predstavio niz novih sezonskih ukusa. Fokus je sada snažnije nego ranije na vinskim pairing kombinacijama, od prepoznatljivih klasika poput sireva, maslina i domaćeg čipsa, do kompleksnijih večernjih deserata koji spajaju krušku, ganaš od bele čokolade, paštrnak i tartuf karamelu.

June Café osvežava vinsku kartu i sezonski meni

Chef kuhinje Pavel Kipa pažljivo upliće nove i sezonske ukuse u postojeći meni June: bilo da je reč o sezonskoj salati sa urmom, čeri paradajzom i pekorinom, ili pikantnoj pasta casarecce sa bolonjeze sosom i hrskavom pančetom.

june cafe, nova vinska karta i sezonski zalogaji
Foto: June cafe

Deo posvećen zalogajima otvaraju antipasti: vinska plato-tanjir sa španskom suvom kobasicom, parmezanom, urmama i apulijskim maslinama, kao i domaći krompir čips sa dimljenom pančetom i mariniranom paprikom.

Deo sa desertima obogaćen je novitetima koji odražavaju različita raspoloženja sezone. To je lagani tvist na klasični italijanski desert Pere al vino rosso sa srpskim narativom (umesto vina — sirup od kruške sa dodatkom rakije), ali i poslastice za ceo dan. U vitrini June od ranog jutra može se naći novi kolač od bundeve, koji se služi sa ganašom od bele čokolade i maslinovim uljem, kao i tanki keks sa filom od slanih limuna.

june cafe, kruske u vinu, desert
Foto: June cafe

U obnovljenoj vinskoj karti tim June Café nastavlja da podržava mala imanja i prirodne proizvođače. Među novitetima mogu se naći aromatični srpski autohtoni sortimenti i lagana oranž vina, kao i evropska prirodna vina, živopisna i gastronomska.

Na čaše se, na primer, sada služi Cuvee porodične vinarije Jokić (Hrvatska, Dalmacija) sa mekanim taninima i notama zrelog bobičastog voća, kao i retka „crna tamjanika“ (Crna Tamjanika vinarije Vinarija Raj).

june cafe, nova vinska karta i sezonski zalogaji
Foto: June cafe

Na boce June predstavlja bogata oranž vina sa voćno-cvetnim notama: Ćarolija (100% grašac Aleksandra Todorovića) i Selena (Plavinci, Šumadija), kao i druga zanimljiva evropska vina. Na primer, to je teksturirano i mineralno Olla Blanc iz Francuske, kultnog imanja Matassa. Osnivač, Južnoafrikanac Toma Ljube, preselio se u Francusku i postao jedan od lidera prirodnog vinskog pokreta.

Austriju predstavlja crveno vino Superglitzer sestara Renner (Renner & Rennersistas), vinarki nove generacije koje rade po biodinamičkim principima. Gastronomično i „razigrano“ tempraniljo Kikiriki iz Španije je još jedan primer odlične biodinamike, ovog puta od legendarnih Katalonaca Clos Lentiscus.

Među belim vinima pojavila su se, na primer, BN22 čuvenog katalonskog imanja Partida Creus, koje su otvorili Masimo Marčiori i Antonela Đeroza, arhitekte iz Pijemonta. Tu su i fruškogorsko vino Tri Međe od Oblak Grašac i austrijski Grüner Veltliner od Domäne Wachau, sveža i izražajna vina. Lista novih vina tu se ne završava, ni u glavnoj karti, ni u planovima June: od petka do nedelje ovde će se dodatno otvarati zanimljiva, retka i eksperimentalna vina na čaše, svaki put nova.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.