Vinjak je prirodno alkoholno piće, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju je grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i odležavanjem u hrastovoj buradi određeni vremenski period. Dužina starenja i hrastovoj buradi zavisi od samog destilata i njegovog kvaliteta. Po načinu proizvodnje i po sirovinama koje se koriste, vinjak pripada porodici cognac-a.
Starenje destilata se odvija u hrastovoj buradi zapremine 500 litara, proizvedenim isključivo od hrasta koji je poreklom iz Istočne Srbije. Hrastova burad proizvode se isključivo u pinterskoj radionici Rubina, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje vinjaka u Kruševcu. Navedeno poreklo hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka kao proizvoda, pa se može reći da zato i poseduje prepoznatljiv i karakterističan ukus i miris.
Od 1974. godine kada je podignut novi podrum za starenje vinskih destilata, sa oko 12.000 buradi pojedinačne zapremine od 500 litara, ona se nalazi u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koje su tada postavljene, primenjuju se i danas. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad, na starenje i sazrevanje, koje traje najmanje dve godine.
Za poslednjih 60 godina, naše nacionalno piće, Vinjak, prodato je u količini od preko 300 000 000 litara. Na godišnjem nivou, proda se preko 3 000 000 litara Vinjaka. Prodaja iz godine u godinu sve više raste i zato slobodno možemo reći da je Vinjak omiljeno nacionalno piće.
U zavisnosti od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi, postoje 3 kategorije Vinjaka:
Vremenski period odležavanja vinskog destilata vinjaka VS je minimum dve godine. U tom vremenskom periodu dešavaju se hemijske transformacije koje ovom proizvodu daju specifičan karakter, miris dobija začinske tonove i blago izražen karakter vanile stvorene tokom starenja destilata u hrastovoj buradi.
Vinjak VS se pije na sobnoj temperaturi, kao aperitivno i dižestivno piće.
Vinjak 5 čine odabrani vinski destilati od sorti grožđa: smederevka, župljanka, prokupac i rkaciteli. Vremenski period odležavanja destilata namenjenih vinjaku 5 VSOP je minimum 5 godina. Sazrevanje destilata odvija se u hrastovoj buradi posebno pripremljenoj za te potrebe.
Vinjak 5 VSOP odlikuje se veoma kompleksnim mirisom u kome možemo prepoznati fine note vanile, stvorene tokom starenja u hrastovoj buradi. Ukusi se harmonično i veoma skladno uklapaju u snažan karakter koji svedoči o vremenu provedenom u hrastovom buretu.
Preporučeno je da se služi na sobnoj temperaturi kao aperitivno ili dižestivno piće, uz dotatak koštunjavog voća. Dobar je pratilac bitera – iz tog razloga preporučujemo ga u kombinaciji sa Gorkom tajnom, voćnim sokovima i sladoledom od vanile.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.