07.07.2021 Cafe Bar

Vukan Ilić otkriva recepture za tri koktela sa autoritetom

„Većina mojih kolega će potvrditi da u poslu često ume da ponese dobra atmosfera, muzika, prijatno društvo i energija. nadahnuti nakon takvih tenutaka želite da date doprinos bartendingu, kreirate nove napitke i na neki način se odužite gostima.“  Vukan Ilić

Lips are Devils black

Pored Green Label viskija, omiljen mi je svakako i JW Black Label, koji je bazni alkohol ovog koktela. JW Black pruža „ugriz“ iliti jak udarac na startu. Kako bih napravio balans, dodao sam sastojak baziran na crnom čaju, koji će pratiti viski, kao i Cardamom koji daje svežinu čineći savršen spoj. Finalno dodajem lavandu koja pojačava užitak.

SASTOJCI:
*JW Black Label 4,5 cl
*Earlgray & Green Cardamom cordial 2 cl
*Cold Brew Monin 1,5 cl
*Lavender bitter 2 daša
*Garniš: Orange twist
Tehnika pripreme – stir

PRIPREMA:
Rashladimo Nick & Nora čašu. Zatim u mixing glass sipamo sve sastojke i promešamo. Prespemo u čašu bez leda. Koktel ukrasimo korom od pomorandže.

Gently Paloma

Paloma je u principu jednostavan koktel na bazi tekile, koju lično preferiram pored meskala. U mojoj „light“ verziji, pod nazivom Gently Paloma, bogatiji je aromama. Gosti lošije reaguju i na sam spomen tekile, zato što se doskoro koristila uglavnom tekila lošijeg kvaliteta, međutim to sada menja. I u ovom receptu bitno je obratiti pažnju na balans. Monin White Penja cordial svojom kiselošću zamenjuje sok limete, dok će aroma bibera poboljšati ukus tekile. Sok od grejpfruta zamenio sam napitkom Tepache Grapefruit. Zatim dodajem tonik koji prati sve sastojke i na kraju penu od agave i manga, čineći napitak izuzetno zanimljivim.

SASTOJCI:
*El Jimador Tequila 5 cl
*Paragon White Penja cordial 1,5 cl
*Grapefruit Tepache 4,5 cl
*tonik
*Mango & agave espuma
Tehnika pripreme – shake

PRIPREMA:
Rashladimo highball čašu. U šejker dodamo tekilu, White Penja cordial, Grapefruit Tepache. Snažno prošejkujemo i serviramo u čaši preko leda. Dodajemo tonik i na kraju penu od manga i agave. Ukrašavamo puderom od kamilice.

Fake Clover

Jedan od meni omiljenih koktela je Clover Club, a poželeo sam da ga modifikujem stavljajući akcenat na garniš kog čine Raspberry foam, Gin gelly i Olive oil & lemon powder. Originalni koktel ne sadrži maslinovo ulje. Sirup od maline zamenio sam penom, koja u sastavu ima belance. Gin sam nadogradio i napravio gelly a limunov sok zamenio puderom od maslinovog ulja i limuna. Brockmans Gin ima bobičasto voće u sebi, tako da se pena i Gin gelly odlično uklapaju. Monin White Penja cordial daje balans i uzdiže koktel na viši nivo. Biter od lavande pruža odličnu simbiozu svih sastojaka.

SASTOJCI:
*Brockmans Gin 4,5 cl
*White Penja cordial 1,5 cl
*Lavender bitter 2 daša
*Garniš: Raspberry foam, Gin Espuma, Olive oil & lemon powder + Orange twist, dehydrated raspberry
Tehnika pripreme – throwing

PRIPREMA:
Rashladimo old fashioned čašu. Sastojke sipamo u mixing glass i promešamo. U čašu dodamo veliku kocku leda i serviramo koktel. U maloj posudi sa strane serviramo penu od maline, Gin gelly i puder od maslinovog ulja i limuna.

AUTOR: VUKAN ILIĆ/MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: ŽARKO RADOVANČEV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije