
Whisky Fair otvoren u Beogradu
Šesti po redu Whisky Fair ponovo je oduševio sve ljubitelje viskija, koktela i dobre zabave! U organizaciji Agencije MPG, prvi dan prestižnog festi...
pročitaj jošIstorija opuštenog i zabavnog načina ispijanja pića i ručavanja u Japanu seže više od 250 godina unazad. Međutim, rani koreni izakaje povezani su sa istorijom sakea, jer su prodavnice sakea, zvane sakaja, postojale još u 14. veku. Danas se koncept izakaje proširio i van Japana, prvo u zemlje poput Kine, Koreje i Filipina, a zatim su počele da osvajaju i ostatak sveta. Odnedavno i u Beogradu u Kissa 10 Vinyl Baru možete doživeti izakaja osećaj, uz naglašenu notu senzualnosti koju ćete doživeti kroz aromatična jela i koktele koji izazivaju iznenađujuće prijatne emocije.
Na uglu Dobračine i Gospodar Jovanove, u dvospratnoj vili izgrađenoj početkom 20. veka, u salonskom stanu na drugom spratu svoj život je započeo ovaj ugostiteljski objekat. Koncept je zamišljen da ponudi zakusku i neformalno druženje uz autorske koktele svima onima koji nakon radnog dana žele da se opuste u okruženju koje slavi estetiku japanskog stila života.
Restoran je nepušački, otvoren je od četvrtka do nedelje i to od 18 časova, pa do ponoći. Podeljen je u više celina, pa je „dnevna“ soba predviđena za uživanje u udobnim foteljama, dok u glavnoj sali dominira veliki mermerni šank koji je žila kucavica ovog restorana. Mudro osmišljeno osvetljenje donosi relaksiranu atmosferu, dok prijatni zvuci iz vrhunskog ozvučenja upotpunjuju doživljaj.
Od naše domaćice, više nego simpatične Darije Gorškove, saznajemo da se plej-lista prilagođava dobu dana, tačnije večeri, i senzibilitetu gostiju. Popodne je rezervisano za džez, bluz i lagani r’n’b, a kako se približava ponoć ritmovi postaju brži i energičniji, te očekivano podižu nivo serotonina kod prisutnih. Petak i subota, kada Kissa 10 radi do 1 sat iza ponoći je rezervisan za DJ-a, sklanjaju se barske stolice i tada atmosfera postaje prava klupska.
Gastronomski koncept je osmislio chef Nikita Andreev, a u kuhinji koja je u nastavku glavne sale za japanske ukuse su zaduženi Konstantin Belogorokhov i Miljana Perkić. Odmah moramo spomenuti da je u lokalu ugrađen savršeni ventilacioni sistem, tako da ćete mirise osetiti tek kada hrana stigne ispred vas. A da je mirisna, to svakako. I ukusna.
Meni je podeljen na grickalice i glavna jela, a cene su iznenađujuće razumne, tačnije, za vaš novac dobijate ekvivalentnu vrednost. U segmentu grickalica u ponudi je Yaki piletina, tačnije prženi pileći bataci sa japanskim začinima, zatim osvežavajuća salata u vidu hrskavih svežih krastavaca sa kikirikijem. Krekeri od škampa su začinjeni nori solju, a miso supu pripremaju originalno sa vakame algama. Ipak, lično, ramen-style jaja u soja sosu sa ljutim papričicama su apsolutni favorit, jer donose neverovatnu simbiozu svih pet, ljudima znanih, ukusa.
Glavna jela, čija cena ne prelazi hiljadu dinara (osim krompir nudli sa hoisin govedinom) su prava poslastica za ljubitelje ukusa iz zemlje izlazećeg sunca.
Nikuman je parena zemička sa svinjetinom, gjoze prave sa piletinom ili sa škampima, a nudle možete probati sa mariniranim tofuom i sosom od ostriga. Za desert trenutno nude matcha-malina mochi, a saznajemo da će uskoro proširiti ponudu, a novine u meniju će se uvoditi spram godišnjih doba. Kad smo kod godišnjih doba, sa lepim vremenom biće otvorena i bašta, svojevrsna veranda koja će biti ušuškana između dve zgrade.
I, ne brinite, za one koji još nisu savladali veštinu korišćenja štapića, slobodno zatražite nož i viljušku i dobićete. Jer u Kissa 10 je suština iznad forme. A suština je da gost uživa.
Japan caruje i u barskoj ponudi. Pored više vrsta sakea, sojua i baijiua, možete probati i japanski lager i više vrsta egzotičnih čajeva poput zelenog heljdinog. Koktel kartu je osmislio head bartender Evgenije Klimenko, iskusni majstor koji je radio u brojnim moskovskim barovima, kao i u beogradskom Jet Setu. Njegova ekipa barmena će vam pripremiti svaki klasik koji poželite, ali preporuka je da isprobate autorske koktele. Kao alkoholne osnove koriste sake, tekilu, džin, rum i viski, a zatim sledi upgrade.
Echo je japanska verzija Negronija, Lofi je pravi damski biser u kojem je glavna zvezda bergamot, a Bitches Brew je koktel koji se transformiše kako ga pijete. U početku dominiraju tropske note sa akcentom na dinju i limetu, a kako se sladoled od vanile topi, nakon što ga promešate, dobijate svojevrsni alkoholni iceshake.
Za one koji uživaju u jednostavnosti Kissa 10 je osmislio kombinacije Wasabi/Jabuk, Baijiu/Ananas i Trešnja/Limunska trava po cenama koje su ravne espresso kafi u većini prestorničkih kafeterija, a u ponudi su i kokteli na točenje. I, ne manje zanimljivo, ovde možete doživeti unikatno Hendrick’s Experience koje se sastoji od 4 vrste džina uz 4 različite vrste dodataka.
Kissa 10 Vinyl Bar
Dobračina 29, Beograd
Tel. +381 61 6394634
IG @kissa10.bg
Bruschetta u Novom Sadu je mali objekat, u koji je uloženo puno mašte, ali i hrabrosti. Ipak, isplatilo se jer su Novosađani prepoznali koncept, id...
pročitaj jošTrend otvaranja kafetarija je i dalje više nego prisutan. Srećom, većina ih ima odličnu ponudu kafe, baš kao i Wekker, kafeterija koja se nalazi na...
pročitaj jošPub No. 25 je mesto koji spaja autentičan ambijent sa prijatnom atmosferom i bogatom ponudom pića. Dobrodošli ste da uživate u velikom izboru točen...
pročitaj još