Probali smo: Italicus Rosolio izlazi na crtu Aperolu
Italicus Rosolio di Bergamoto je još jedan iz porodice italijanskih likera koji se ponovo vraća u modu. Bartender i miksolog Giuseppe Gallo je zasl...
pročitaj jošJednog od začetnika koktel priče kod nas, Kultura bar, krase autentična retro polica, široki spektar klasičnih i signature koktela i interesantna ponuda barske hrane
Kada su 2002. godine započeli karijeru bartendera, Juraj Kozma i Živko Buđelan, kao i većina ugostitelja, imali su želju da jednog dana otvore svoj bar. Verovali su da Beogradu nedostaju barovi koji imaju prepoznatljiv „potpis” barmena. Aprila 2009. osnivaju prvu firmu, simboličnog naziva Bar kultura. Radi podizanja svesti o koktel-kulturi, firma se bavila pružanjem konsalting usluga, barskim keteringom koji se zasnivao isključivo na koktelima, edukacijom barmena na raznim obukama i radionicama.
View this post on Instagram
Tri godine kasnije nastaje Kultura bar, koktel-bar na Vračaru, koji će narednih godina svojim načinom rada doprineti razvoju barmena i koktel-barova u Beogradu, ali i Srbiji. Nalazi se u Ulici kralja Milutina br. 4, poznatoj među građanima kao „ulica u koju se dolazi, a ne ulica kojom se prolazi”. Bar se odlikuje bogatom retro policom, širokim spektrom klasičnih i „signature” koktela, barskom hranom, brzom i preciznom uslugom, jedinstvenim enterijerom i prijatnom atmosferom.
Prema rečima jednog od vlasnika Vukašina Despotovića, nikad nisu zapošljavali „radnike”, već pre svega ljude koji poseduju vrline kao što su poštenje, posvećenost, marljivost, lojalnost, želja za napredovanjem i konstantnim usavršavanjem.
„Uz rad sa starijim kolegama, mlađi članovi tima razvijaju profesionalne veštine. Kultura bar postao je u međuvremenu svojevrstan poligon za stvaranje novih bartendera. Možemo se pohvaliti činjenicom da većina nekadašnjih članova tima danas ima svoje barove, neki rade u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na prekookeanskim brodovima”, kaže Vukašin.
View this post on Instagram
Juraj Kozma dodaje: „Jedna od ključnih stvari za uspeh ugostiteljskog objekta jeste sam odnos između gosta i bartendera. Smatramo da je Kultura bar naša kuća, da su svi bartenderi domaćini, a da su svi ostali naši gosti. Mi smo prvi lokal u gradu koji u svojoj koktel-karti na prvoj strani ima ispisana pravila ponašanja. Pažljivo i sa stilom određena pravila gostima stavljaju do znanja da poštuju radno vreme bara i bartendera, da tiho i otmeno napuste lokal kada budu izlazili, da ne poručuju pića čija je svrha brzo opijanje, da konzumiraju alkohol odgovorno i slično. Koktel-karta, kao i restoranski meni, menja se dva puta godišnje, tako da su uvek u ponudi sveži sastojci, u skladu sa sezonom. Barski meni sačinjen je od pažljivo selektovanih koktela, kafa, čajeva, alkoholnih pića i posebne sekcije Whiskey menu sa više od 50 različitih etiketa viskija. Restoranski meni čini predlog barskog sneka, ali u ponudi su i doručak i specijaliteti poput odležalog ramsteka, tartar bifteka, burgera, raznih salata itd.”
Iako se delom vlasnička struktura promenila 2017. godine, misija i vizija Kultura bara ostala je ista. Osim Juraja i iskusnog bartendera Vukašina, tu je i Stevan Jevtić, ugostitelj u službi keteringa.
Rolnice sa sirom i kulenom s arabiata sosom, pohovane masline punjene kozjim sirom uz umak od grčkog jogurta i hrskava tortilja s gvakamole sosom.
Odležali juneći ramstek u barbeque sosu s ruzmarinom, de la vera dimljenom paprikom i salatom.
KULTURA BAR * Kralja Milutina 4, Beograd * Instagram: kulturabar * Vrsta: Classic Cocktail bar * Barmeni: Juraj Kozma, Živko Buđelan, Vukašin Despotović * Prosečna cena pića: 545 dinara * Prosečna cena hrane: 650 dinara * Telefon: 011/3692-805
U minimalističkom lokalu Fluo Ice Cream, na Dorćolu, možete potražiti spas tokom leta ili uživanje na toplom jesenjem suncu, u oba slučaja uz vegan...
pročitaj još