Magija Flip koktela by Nikola Nikoletić iz njujorškog bara posvećenom Nikoli Tesli
Popularnost koktela Flip datira još od 17. veka. bio je omiljeni napitak mornara, dok je danas uz blage modifikacije jedan od najpopularnijih u Njujorku. većina ljudi negoduje na samo pomisao da koktel sadrži jaje, ali tu smo da razbijemo predrasude.
Sok limuna i limete „kuvaju“ jaje
Doskoro je situacija u SAD bila kao u naslovu romana „Na zapadu ništa novo”, ali ova godina svakako će ostati upamćena po iznenadnim i globalnim promenama. HoReCa industrija jedna je od onih koje su najviše pogođene zatvaranjem objekata i gubitkom poslova zbog kovida 19. Verujem da će se sve polako vratiti u normalu, ali s kakvim nuspojavama, videćemo. Ako dosad već niste „flipnuli”, evo prilike da pročitate nešto o popularnom koktelu koji se zove flip.
Na samom početku, poenta. Flip spada u grupu koktela koji sadrže jaje i popularan je uglavnom među bartenderima. Većina ljudi negoduje na samu pomisao da koktelsadrži celo jaje ili samo belance jer nije sigurna da li je bakteriološki bezbedan i kakav će biti ukus.
Jaje treba da bude sveže, propisno skladišteno, neoštećene ljuske. Sok limuna i limete, da se izrazim slengom, „kuvaju” jaje, tj. ubijaju bakterije ukoliko postoje i čine napitak bezbednijim. Daleko veću opasnost imate u kolačima, majonezu, dresingu koji sadrže sveže jaje, pogotovo ako duže stoje na otvorenom jer bakterije imaju vremena da se razviju. Da, ako ste bolesni, dete ili trudnica, nemojte ni ići u bar, jer nijedna zaštitna metoda ne garantuje u potpunosti vašu bezbednost. Prema trenutnim zvaničnim statistikama, u Americi postoji mogućnost da dobijete salmonelu na svake 84 godine. Trovanje alkoholom daleko je češće, te budite umereni kad već pričamo o zdravlju. Ukus će biti divan i kremast.Flip ne bi dugo bio sastavni deo menija da je bezukusan. Belance neće promeniti ukus koktela, ali će znatno doprineti teksturi, bogatstvu i punoći ukusa. Postoje opravdani razlozi zbog kojih se čak i u određenim klasicima dodaje belance. Zato, opustite se i uživajte, koktel pruža 100% vrhunski užitak.
Piće mornara koje se serviralo vruće
Flip se prvi put spominje još u 17. veku u Engleskoj. Na početku je bio okarakterisan kao piće mornara i uglavnom se servirao vruć ili blago podgrejan. Brendi, tamno pivo, još tačnije bilo koji „ale” stil pivai šećer bili su prvi sastojci. Krajem 18. veka flip postaje popularan u Americi, hladna varijanta zamenjuje vruću, a celo sveže jaje pivo, što je ostalo prepoznatljivi deo ove vrste koktela. Bitno je istaći nekoliko stvari da bi se razumelo zašto je flip bio toliko popularan. U mnogim delovima sveta, pogotovo na prekookeanskim putovanjima, kvalitet vode bio je loš zbog bakterija i algi. Dodatak alkohola rešavao je taj problem, a sveže jaje i šećer davali su potrebnu energiju i služili kao obrok s nogu. Osim brendija, u tradicionalnom flipu mogu se naći i rum, desertno ili prerađeno vino, porto, madeira, šeri, vermut…
Ukoliko se poštuju recept i procedura izrade, flip će pružiti odličan ukus i veoma lako može postati „vaš” koktel, s tim što tehnika pravljenja i balans zahtevaju profesionalizam. Neće to biti koktel koji ćete popiti na eksili „drmnuti” šot na žurki, ali ćete bar na trenutak pomisliti kako je život lep. P. S. Jeste li ikad jeli mućeno žumance kao mali? Ja jesam, isto radim i sad, samo dodam brendi ili rum i flipnem od sreće.
Basic Flip cocktail
Evo jednog jednostavnog recepta sa zadovoljavajućim epilogom… Puna kašika smeđeg šećera, sok od pola limuna, 60 ml (dve rakijske čašice) konjaka ili brendija po vašem ukusu i sveže jaje. Ako nemate profesionalni bućka, tres, zvek, potres-mejker (šejker), uzmite teglu s poklopcem, ubacite sve sastojke bez leda, dobro protresite, zatim promućkanoj družini dodajte led i opet dobro promućkajte. Sipajte sve kroz cediljku u svoje omiljeno lonče ili šolju i bogato narendajte muskatni oraščić.
Razlika između konjaka i brendija
Svaki konjak je brendi, ali samo brendi proizveden u francuskoj regiji Konjak po regulativama propisanim za to piće može se nazvati konjakom. Isto važi i za armanjak, koji se proizvodi u istoimenoj regiji u Francuskoj sa još oštrijim regulativama, i ako mene pitate, boljim proizvodom. Svaki voćni destilat ili destilat vina koji je odležao u buretu može se nazvati brendi. Nijedna rakija, međutim, ne bi trebalo da se nazove brendi iako često ispunjava uslove za to. Štitimo naše.
NIKOLA NIKOLETIĆ Barmen u Patent Pending speakeasy baru posvećenom Nikoli Tesli, u Zgradi radio-talasa, Njujork
Bar-menadžer u italijanskom restoranu Pescatore u Midtaunu, Njujork