Marko Minić, G3 Spirits: „Uvek imamo dovoljne količine robe za potrebe tržišta“
G3 Spirits grupa je jedan od vodećih predstavnika i distributera globalnih brendova alkoholnih pića u regionu. Za više od 20 godina uspešnog preduz...
pročitaj jošOvaj Blended Malt Scotch Whisky, nastao spajanjem viskija iz više destilerija iz iste regije (Balvenie, Glenfiddich i Kininvie iz regije Dufftown) izbačen je na tržište 2005. godine. Ideja je bila da popuni prazninu u svojoj kategoriji i on je to itekako uspeo. Zabavan, ali premijum, brend iz godine u godinu je postajao sve popularniji kod potrošača. Barmeni su ga oberučke prihvatili i postao je neizostavan deo svakog dobro bara, ima posebno mesto u barovima koji su fokusirani na pravljenje koktela.
Dobitnik je nagrada “Destilerija godine za 2018.”, Zlatne medalje na prestižnom IWSC sajmu po ocenama sudija i zlatne medelje na ISC sajmu kao škotski proizvođač godine u kategoriji viskija. 2019. godine, prestižni magazin “Drinks International”.
O ovom sjajnom viskiju razgovarali smo sa Vladom Simićem, ambasadorom ovog pića koji na naše tržište distribuira firma “G3 Spirit”.
“Na počecima, sve škotske destilerije viskija su maltirale svoj ječam ručno. Vlažno zrno raširilo bi se preko kamenog poda na nedelju dana da bi počelo klijanje. Redovno ga je trebalo okretati kako bi se sprečilo da se mali koreni zajedno razmazuju. I dan danas, u Monkey Shoulder destileriji se insistira na očuvanju autentičnosti i ovaj viski se priozvodi na sličan način kao pre 200 godina, gde je kvalitet uvek ispred kvantiteta”, objašnjava nam Vlada.
Da ništa nije prepušteno slučaju i da se proizvođač i dalje pridržava viševekovne recepture pokazuje i oznaka Batch 27.
“Oznaka Batch 27 označava broj buradi od 3 spomenute destilerije iz kojih je mešanjem (blendom) nastavio viski koji mi danas zovemo Monkey Shoulder”, kaže Vlada i dodaje:
“Odlično podnosi led, a ostavio bih barmenima da po ličnom afinitetu procene da li je bolji kad se pije solo ili u koktelima. Po meni, jednako dobro ide u svim varijama, a izbor zavisi samo od vašeg raspoloženja.”
Na kraju smo upitali Vladu, sa kojim dodacima se odlično uparuje.
“Sjajno ide uz đumbir, pomorandžu, jake začine, ananas, crvene vermute i slatke likere od crvenog voća. Sve je prema ličnom ukusu. Dobar barmen vam može napraviti koktel spajajući, naizgled nespojivo. Mogućnosti su neograničene, pogotovo što ovde pričamo o viskiju bez koga je nezamislivo imati koktel bar. Za ljubitelje klasičnih pića ostaje samo dilema – sa ledom ili bez”.
SASTAV
Monkey Shoulder je dva puta destilovani Blended Malt Scoch Whisky, snage 40% alkohola. Sazreva u „first fill“ ex-bourbon buradima, zatim se spaja u maloj seriji najboljih buradi na period od 6 meseci pre flaširanja.
PROCES PROIZVODNJE
William Grant & Sons započinju svoju priču 1886. godine. Glenfiddich je njihovo prvo remek delo, nekoliko godina kasnje otvaraju još jednu malt destileriju Balvenie, danas jako priznatu i popularnu. 1990. godine počinje sa radom destilerija Kininvie, kao eksperiment ali i podrška onome što će uslediti 2005. godine. William Grant & Sons je pustio u prodaju Monkey Shoulder. Kombinacija – blend single malt viskija iz tri destilerije (tri majmuna na ramenu boce) kako bi stvorio novi Blended Malt Scotch Whisky.
NAZIV
Nakon dugih smena stalnog ručnog okretanja ječma lopatama, bili su podložni medicinskom stanju koje je uzrokovalo da jedno rame bude podignutije od drugog. Ovo stanje su žargonski nazvali majmunsko rame. U čast radnika sam brend je nazvan Monkey Shoulder. Logo Monkey Shouldera ima na sebi 3 majmuna koji označavaju 3 destilerije: Balvenie, Glenfiddich i Kininvie, a sve 3 su iz regije Dufftown.
MIRIS
prilično lagan, sa dominantnim notama karamelizovanih pečenih jabuka. Zelena banana i dodir citrusa (narandže). Vanila, muskatni oraščić i lagana nota smeđeg šećera.
NEPCE
Nešto meda dodaje notama karamele. Manje voćan, možda malo lagane kruške. Veoma lagano začinjeno.
ZAVRŠETAK
Kratak i relativno lagan. Malo začina, vanila, suvoća karanfilića i dodir pomorandže .
Lazy Old Fashioned
SASTOJCI:
* 50 ml Monkey Shoulder
* 10 ml 1:1 šećerni sirup
* 2 kratke doze Angostura Bitter-a
* 1 malo oljuštene pomorandžine kore
PRIPREMA: Spojite sastojke po navedenom redosledu, kratko promućkajte i poslužite sa ledom i pomorandžinom korom.
SASTOJCI:
* 50 ml Monkey Shoulder;
* 120 ml Thomas Henry Ginger Ale;
* 1 isceđena kriška pomorandže
PRIPREMA: U highball čašu preko leda sipajte Monkey Shoulder, dodajte Ginger Ale, promešajte i poslužite sa korom od pomorandže.
VLADIMIR SIMIĆ
Brand ambasador Monkey Shoulder-a
U minimalističkom lokalu Fluo Ice Cream, na Dorćolu, možete potražiti spas tokom leta ili uživanje na toplom jesenjem suncu, u oba slučaja uz vegan...
pročitaj još