
KISSA10 spremna za leto! Nova pića, nov šef kuhinje i skrivena terasa u dvorištu
Krajem maja, vinilska izakaja i bar KISSA10 na Dorćolu predstavlja prvo ažuriranje menija od otvaranja. U ponudi je sada još više minimalističke hr...
pročitaj jošChai čaj, odnosno Masala čaj, jedan je od onih napitaka koji će osvojiti sve ljubitelje čaja koji žele da probaju nešto drugačije (čitaj: aromatičnije). Radi se o tradicionalnom indijskom čaju koji se najčešće priprema od punog crnog čaja, zvezdastog anisa, karanfilića, pimenta, cimenta, belog bibera u zrnu, kardamoma, punomasnog mleka i šećera. Pored snažnog ukusa ima i lekovita svojstva to pomaže u radu digestivnog trakta, održava budnost, poboljšava koncentraciju i smanjuje nivo stresa.
Masala, u prevodu začinjeni, čaj ima istoriju koja seže hiljadama godina unazad. To je osnovni zdravi napitak u Ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. Od početaka se priprema uz dodatak raznih začina, a ukus zavisi od kombinacije začina koju koristite. Poslužuje se topao, ali i hladan, sa i bez listića čaja, ali obavezno mora biti začinjen.
Recept koji danas znamo je nastao u Indiji u Ašamu, 1900. godine dok su britanski kolonizatori još bili na vlasti. Listovi čaja su u to vreme bili preskupi za lokalno stanovništvo, pa su prodavci čaja dodavali začine, mleko i šećer kako bi i dalje mogli uživati u aromatičnom napitku, ali uz manje troškove. Šezdesetih godina, kada je čaj postao pristupačniji i masala čaj je postao popularniji. Danas se u njemu uživa u celom svetu, delom zbog toga što su ga migranti iz južne Azije doneli u zemlje u kojima žive i rade. Bitno je napomenuti da mleko koje se koristi u čaju je uvek punomasno, a za vegane i intolerantne na laktozu, zamenite ga sa pirinčanim mlekom.
SASTOJCI:
* 1/2 zvezdastog anisa
* 12 karanfilića
* 7 komada pimenta
* 2 štapića cimeta ili 7 kašičica cimeta u prahu
* 6 zrna belog bibera
* 1 mahuna kardamoma
* 1 šolja vode
* 4 šolje punomasnog mleka
* 2 pune kašike visokokvalitetnog širokolisnog crnog čaja
* šećer, med ili veštački zaslađivač
PRIPREMA:
U šerpu ulijte 1 šolju vode i dodajte začine.
Neka provri, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji od 5 do 20 minuta u zavisnosti od toga koliko začinjeni čaj želite.
Dodajte 4, a može i 6 šolja punomasnog mleka u začinjenu vodu.
Ponovo neka provri i sklonite sa vatre. Zatim dodajte crni čaj i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, u zavisnosti od jačine čaja.
Procedite i poslužite, a gostima ostavite mogućnost da zašećere po ukusu.
Krajem maja, vinilska izakaja i bar KISSA10 na Dorćolu predstavlja prvo ažuriranje menija od otvaranja. U ponudi je sada još više minimalističke hr...
pročitaj jošMlad i vrlo popularan koncept ponude kako inostranih tako i domaćih lokala jeste brunch. Nekada rezervisan samo za hotelske restorane, brunch je pa...
pročitaj jošI ove godine, inicijativa Ima bez dima poziva kafiće, barove i restorane širom Srbije da se pridruže obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima ...
pročitaj još