Svetski hit! Espresso martini se vraća na velika vrata!
Kokteli sa espresso kafom će biti svetski hit ovoga leta, pa smo zamolili Julius Meinl baristu Simeona Milkovića da otkrije kako ih on priprema.
Preteča energetskih pića na bazi kofeina
Kad se kaže Martini, prva pomisao je Džems Bond i njegov 007 shaken, nikako stirred koktel. No, čak i oni koji nisu tajni agenti taj koktel smatraju najsvestranijim koktelom na svetu. Varijacija Espresso Martini je između ostalog još jedan dokaz tih tvrdnji. Suvi (dry) martini koktel je bazno mešavina džina i vermuta, najčešće poslužena u čaši karakterističnog oblika, koji podseća na slovo V, sa garnišom u vidu maslina ili korice limuna. Ipak, globalnu prepoznatljivost stekao je u svojoj varijaciji bez džina. Bondovo piće je votka martini u kojoj votka daje teksturu, a vermut aromu. Da budemo profesionalni do kraja, originalni Bondov koktel je u stvari Vesper od džina, votke i Kina Lilleta.
Kao balans votka martiniju, Dik Bredsel je pre četrdesetak godina u londonskom baru imao gošću (navodno poznatog top modela) koja je poručila piće uz rečenicu: “Wake me up, and fuck me up”. Kao i svaki pravi muškarac zgrabio je ono što mu je prvo bilo pri ruci. I što bi trebalo da ispuni želju gošće. Bili su to votka, šećerni sirup, liker od kafe i sveži espresso i rođen je Espresso Martini ili Votka Espresso.
Popularnost ovog koktela munjevito se proširila londonskom klupskom scenom uz etiketu najboljeg jutarnjeg podizača nakon celonoćnog partijanja. Nećemo vas slagati, ako kažemo da je na osnovu ovog koktela i razvijena industrija energetskih pića sa kofeinom. Baš taj, stimulativni koktel se vraća na velika vrata i popularnost mu vrtoglavo raste. Prošle godine je bio na šestom mestu najprodavanijih koktela, te se brojni svetski barmeni slažu da će kokteli na bazi espressa biti glavni trend ovog leta.
Ako se baš i nađe neko kome ovaj koktel „ne leži“, Simeon je spremio još jednu poslasticu za predstojeće prolećne i letnje dana kojoj ćete teško odoleti.
SASTOJCI: 30 m irskog krem likera * 30 ml likera od kafe * 20 ml votke *
30 ml Julius Meinl espressa * led * 3 zrna kafe za garniš PRIPREMA: U šejker dodajte led i sve ostale sastojke. Sveže pripremljeni espresso dodajte na kraju. Snažno promućkajte 15-20 sekundi dok se svi sastojci ne sjedine i tečnost ne postane glatka kao svila. Opšte pravilo je, ako ste u nedoumici, ponovo promućkajte jače.
Bečka ledena kafa
SASTOJCI: 1 shot Julius Meinl espresso kafe * led * 1-2 kugle sladoleda od vanile * hladno mleko * šlag * čokoladni preliv PRIPREMA: Pripremite dupli espresso i ohladite ga. Sipajte kockice leda u čašu. Prelijte hladnim mlekom, pa dodajte sladoled. Espresso sipajte preko, dodajte šlag na vrh i dekorišite čokoladnim prelivom. Julius Meinl bečka ledena kafa kombinuje sladoled od vanile i bogati espresso jer se na taj način stvara savršeni balans između pića i dezerta.
Simbolika 3 zrnca kafe
Jedna od prepoznatljivosti espresso martinija su tri zrna kafe na vrhu, a imaju posebno značenje: predstavljaju zdravlje, bogatstvo i sreću. Dakle, kada prijatelji, partneri ili rođaci nazdravljaju dok piju espresso martini, oni zapravo slave te tri stvari.