Nikola Mandić, Barcaffè Espresso: Kafi uvek treba posebna pažnja
HoReCa 2025 anketa prikazuje detaljna kretanja na srpskom tržištu, kao i predviđanja i planove u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva. U okviru o...
pročitaj jošSvaki pravi majstor svog zanata treba da bude upoznat sa najsitnijim detaljima koji se tiču njegovog posla. Zato i svaki profesionalni barista treba da poseduje određena znanja i veštine, kao i da poznaje espresso kafu i način pripreme, kako bi napravio savršen espreso za svoje goste.
Zahvaljujući novom Barcaffè Espresso YouTube kanalu, sada imate priliku da pogledate video-snimke u kojima je detaljno objašnjeno sve što treba da znate o kafi i njenoj pravilnoj pripremi. Cilj ovog specijalnog kanala jeste da pruži adekvatne informacije svim baristima kako bi dodatno unapredili svoje veštine, a samim tim i da bi njihovi gosti još više uživali u svakom gutljaju.
Kao što kuvar vodi računa o radu kuhinje i pripremi jela, tako i barista brine o celokupnom procesu pripreme kafe – od zrna do šoljice. On mora da zna da podesi mlin i finoću mlevenja, prati rad i održava higijenu. Takođe, potrebno je da dobro poznaje i aparat za espreso kako bi napravio što bolju kafu jer svaki blend traži svoja podešavanja.
U zavisnosti od konzistencije i boje espreso kreme, dobar barista može na prvi pogled da proceni da li je ekstrakcija obavljena pravilno. Osnova svih napitaka je pravi espresso, koji u kombinaciji sa dobro pripremljenom mlečnom kremom u cappuccinu ili macchiatu predstavlja pravu poslasticu za sva čula. Kvalitetan espresso sadrži arome cveća, citrusa, začina, čokolade, karamele i mnoge druge. Kroz različite video klipove upoznaćete sa sa pravilnim načinom ekstrakcije kafe i postizenjem idealne mlečne pene, kao i sa tehnikama latte art-a, za kreiranje zanimljivih oblika poput srca ili cveta.
Pratite novi Barcaffè Espresso YouTube kanal i napišite u komentarima šta biste još želite da znate o espresso kafi, njenoj pripremi ili umetnosti latte art-a.
Barcaffe je brend koji neguje i prenosi ljubav prema kafi, i posvećen je odabiru samo najkvalitetnijih zrna kafe u njegovom putu od sunčanih plantaža do šoljice savršene espresso kafe, za svoje potrošače.
Vinarija Tikveš, osnovana 1885. godine sa vekovnom tradicijom, prerasla je u sistem Tikveš Châteaux & Domaines i danas se sastoji od nekoliko v...
pročitaj jošPavel Erankevich je pre dve godine preuzeo poziciju generalnog direktora Carlsberg Srbija grupe, koja obuhvata tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine,...
pročitaj jošVinska kuća Rajić se nalazi u Bavaništu kod Pančeva. Za mesto se vezuje podatak da se pre oko 170 godina ovde gajilo gotovo 900 ha vinove loze. Kao...
pročitaj još