U slavu tosta: ToastEd, konceptualni snack bar na lepom plavom Dunavu
Toast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost. Zadivljujuća arhitekt...
pročitaj jošKampeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u severnoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuvar. Dezert, koji sadrži piškote natopljene kafom i kremu na bazi maskarpone sira, dodat je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga porodica nikada nije patentirala. Od tada je postao uzdanica italijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni šefovi i poslastičari širom sveta.
Postoje dugotrajni sporovi o poreklu tiramisua, uključujući tvrdnje da je posluživan kao afrodizijak u bordelu u severnom talijanskom gradu Trevizu. Međutim, opšte je prihvaćeno da je recept razvijen u Kampeolovom restoranu. Luka Zain, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitujući da je grad „izgubio još jednu zvezdu u svojoj istoriji hrane i vina“.
⚫️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica, che brillerà anche lassù. Aldo, la sua lunghissima attività di ristoratore, e le sue Beccherie, hanno attraversato decenni della trevigianità migliore. pic.twitter.com/fSNoTIAfQC
— Luca Zaia (@zaiapresidente) October 30, 2021
Alle Beccherie otvorila je Kampeolova porodica 1939. godine, a Kampeol je preuzeo posao na kraju Drugog svetskog rata. Prema kuvaru Robertu Linguanotu,dezert je rezultat greške prilikom izrade sladoleda od vanile. Linguanoto je ubacio malo maskarpone sira u posudu s jajima i šećerom, a nakon što je primetio odličan ukus mešavine, rekao je Kampeolovoj ženi Albi. Par je potom usavršio dezert dodajući keks piškotu umoćenu u espreso i posipajući gotov kolač kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači „podigni me“.
Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol, poput ruma ili marsale, ali originalni recept – kojem je sertifikat dala Italijanska akademija kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za decu.
U autorskom tekstu chef Nenad Živković upoznaje čitaoce magazina CafeBar & Restoran sa terminom reduktarijanstvo, novim pravcem u kulinarstvu, ...
pročitaj jošStevan Pejdanovski, Head Chef restorana La Pista na Kopaoniku, odrastao je u porodici u kojoj je baka radila kao kuvarica u školskom restoranu, maj...
pročitaj još