
U slavu tosta: ToastEd, konceptualni snack bar na lepom plavom Dunavu
Toast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost. Zadivljujuća arhitekt...
pročitaj jošKampeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u severnoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuvar. Dezert, koji sadrži piškote natopljene kafom i kremu na bazi maskarpone sira, dodat je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga porodica nikada nije patentirala. Od tada je postao uzdanica italijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni šefovi i poslastičari širom sveta.
Postoje dugotrajni sporovi o poreklu tiramisua, uključujući tvrdnje da je posluživan kao afrodizijak u bordelu u severnom talijanskom gradu Trevizu. Međutim, opšte je prihvaćeno da je recept razvijen u Kampeolovom restoranu. Luka Zain, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitujući da je grad „izgubio još jednu zvezdu u svojoj istoriji hrane i vina“.
⚫️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica, che brillerà anche lassù. Aldo, la sua lunghissima attività di ristoratore, e le sue Beccherie, hanno attraversato decenni della trevigianità migliore. pic.twitter.com/fSNoTIAfQC
— Luca Zaia (@zaiapresidente) October 30, 2021
Alle Beccherie otvorila je Kampeolova porodica 1939. godine, a Kampeol je preuzeo posao na kraju Drugog svetskog rata. Prema kuvaru Robertu Linguanotu,dezert je rezultat greške prilikom izrade sladoleda od vanile. Linguanoto je ubacio malo maskarpone sira u posudu s jajima i šećerom, a nakon što je primetio odličan ukus mešavine, rekao je Kampeolovoj ženi Albi. Par je potom usavršio dezert dodajući keks piškotu umoćenu u espreso i posipajući gotov kolač kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači „podigni me“.
Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol, poput ruma ili marsale, ali originalni recept – kojem je sertifikat dala Italijanska akademija kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za decu.
Svaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesio...
pročitaj jošAna Roš, čiji restoran Hiša Franko nosi tri Michelinove zvezdice, uskoro otvara nov restoran. Naime, krajem 2025. godine, u partnerstvu s Valamar h...
pročitaj jošChef Đorđe Dragomir je iskusan i rezultatima vođen profesionalac u ugostiteljstvu sa više od 18 godina iskustva u upravljanju hranom i pićem, strat...
pročitaj još