Glavno jelo iz hotela Bramble S&H Montagne u Švajcarskoj
Šef Owain Tomblin otkriva recept za omiljeno jelo gostiju u švajcarskom hotelskom kompleksu Bramble S&H Montagne.
Luksuzne ski brvnare
Owain Tomblin je kuvar u Bramble Ski & Haute Montagne, lancu luksuznih ski brvnara raspoloživim za iznajmljivanje u Švajcarskoj, Francuskoj i Austriji. Juneći medaljone Chalet su omiljeno jelo gostiju smeštenih u jednoj od brvnara Bramble S&H Montagne lanca, smeštenoj podno švajcarskih Alpa, tačnije u Vebijeru. Sigurni smo da će vas recept chefa Tombilna oduševiti pojednako koliko je i nas.
Chalet juneći medaljoni
SASTOJCI:
ZA MEDALJONE * 4 juneća medaljona (oko 150-200 g po osobi)
ZA PIRE OD ČIČOKE * 150 g putera * 300 g čičoke * 1 prstohvat kamene soli * 500 ml povrtnog fonda * 50 ml pavlake za kuvanje
ZA SOS OD TARTUFA * 1 l pilećeg fonda * 125 ml šerija * 200 g karpaća od tartufa ili ulja od tartufa * 1 kašika putera * 1 prstohvat kamene soli
ZA GLJIVE * 2 kraljevske bukovače (ili šitake) * 2 kašike ulja * 2 crna tartufa za dekoraciju
PRIPREMA:
ZA MEDALJONE
Začinite medaljone i stavite ih u tiganj ili drugu posudu pogodnu za pečenje u rerni, zatvorite medaljone sa svih strana i pecite 8 minuta u ugrejanoj pećnici na 200ºC.
Izvadite iz pećnice i ostavite meso da se odmori 10 minuta.
ZA PIRE OD ČIČOKE
Zagrejte puter u većem tiganju na srednjoj vatri.
Dodajte oprane, oljuštene i na kockice iseckane čičoke, posolite i poklopite. Kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Kada omekša dodajte fond i sačekajte da provri. Smanjite vatru i dinstajte dok se tekućina ne redukuje do polovine od početne. Sklonite sa vatre, sipajte pavlaku za kuvanje i vratite na kratko da pavlaka provri.
Sipajte u blener i sameljite u fin krem. Začinite po ukusu i dodajte malo limunovog soka.
Prebacite u dresir džak i ostavite na toplom do serviranja
ZA SOS OD TARTUFA
Redukujte pileći fond na oko 250 ml tečnosti. Smanjite vatru i dodajte šeri sa karpaćom od tatufa. Nastavite redukciju dok tečnost ne postane tek vodenasta i pomalo lepljiva. Kada postignete zadovoljavajuću konzistenciju i teksturu sosa, sklonite ga sa vatre. Sos završite kuvanjem na laganoj vatri uz dodatak putera. Začinite i čuvajte na toplom do serviranja.
ZA GLJIVE
Isecite bukovače sa stopicama na kriške debljine oko 2 cm. Zarežite dijagonalno do dubine od 2 mm, a zatim ponovite postupak u suprotnom smeru, kako bi postigli gravir efekat.
Zagrejte manji tiganj na umerenoj vatri. Dodajte 2 kašike ulja i položite gljive zarezanom stranom na dole. Pržite ih dok ne dobiju zlatnobraon boju. Okrenite ih i stavite u rernu na 4 minuta dok ne omekšaju.
Poslužite uz isečene medaljone, servirane na malo pirea od čičoke.