
Sveže, zdravo i urbano – Avocado Breakfast & Brunch
Prepoznatljiv, zelen, ukusan i mnogima omiljen – avokado. Za sve avokadoholičare, pravo mesto koje nudi bogat spisak jela sa ovom namirnicom - Avoc...
pročitaj jošRasmus Kofoed je jedan od najvećih skandinavskih šefova. Njegov svetski poznati restoran Geranium koji se nalazi na trećem spratu nacionalnog fudbalskog stadiona u Kopenhagenu je prvi danski restoran sa tri Mišlenove zvezdice.
Sve tri zvezdice je dobio za jedinstveni i radikalni koncept Kofoedovog odnosa sa prirodom, lokalitetom i sezonskim namirnicama. Izbacivanje mesa sa menija Geranijuma je, kako sam kaže, vrlo lična odluka.
“Moja kuhinja u Geraniumu je dugo bila usmerena na povrće, ribu i školjke kao zvezde na tanjuru. Meso je bilo prisutno u vrlo malim količinama. Meni je odraz moje ličnosti, onoga što ja jesam i kako se razvijam kao šef i kao ljudsko biće. Poslednjih 5 godina nisam jeo meso kod kuće, tako da izbacivanje mesa sa mog novog menija je bila logična odluka i prirodan sled u mom životu, kao i u životu Geraniuma“.
View this post on Instagram
„Vidim to kao izazov za stvaranje novih jela koja slave plodove mora iz netaknutih voda i povrća s lokalnih, organskih/biodinamičkih farmi koje uspevaju ovde u Danskoj i u celoj Skandinaviji. Iz moje perspektive, ovo je kvalitetna promena. Izlazim iz zone konfora i imam koristi od toga. Hvala što ste bili deo dosadašnjeg putovanja. Uzbuđen sam što ću sa vama podeliti ovo novo poglavlje u mom životu i radu“, napisao je Kofoed na Geraniumovom Instagramu.
Izbacivanje mesa iz vodećih svetskih restorana se širi kao novi trend. Prvi je to učinio šef Daniel Ham, koji čvrsto brani svoju ideju da njujoški restoran Eleven Madison Park pretvori u veganski restoran o čemu smo već pisali. Kao što smo i pisali o šefici Dominik Kren, koja sada koristi samo meso nastalo od biljnih proteina.
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošZima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj jošNikola Vučković je zavoleo gastronomiju uz svog oca koji je bio ozbiljan gurman i odrastao je uz njegovo kuvanje, a za to što je on izrastao u ozbi...
pročitaj još