24.01.2023 Chef

Kako šef Tom Boton pravi Banoffee pitu u hotelu Dorčester

Tom Booton u restoranu The Grill koji radi u okviru hotela Dorchester rado priprema ovaj britanski klasik.

Najmlađi head chef svih vremena u Britaniji

Dvadesetosmogodišnji Tom Booton je najmlađi head chef svih vremena u Britaniji, a ovu titulu je i zvanično poneo 2019. godine. Ovom prilikom deli recept za pripremu banofi pite, klasične britanske poslastice sa ličnim potpisom. Karijeru je započeo u rodnom Eseksu, kada je kao petnaestogodišnjak stekao prvo radno iskustvo u Le Talbotth-u, koji se nalazio tik uz kuću njegovih roditelja. Posle pet godina otišao je u London u kuhinju čuvenog Alyn Williamsa koju napušta posle dve godine i odlazi put Njujorka, Kopenhagena i Islanda.

Booton se 2016. godine vratio u UK i počeo da radi za Ollie Dabbousa kao sous chef, a zatim prešao na poziciju glavnog kuvara kod chefa A. Williamsa. Prilika da vidi kako funkcionišu različiti restorani širom sveta i mogućnost sticanja zanata kod vrsnih svetskih kuvara u značajnoj meri u izradili Butonov koncept-meni i filozofiju hrane.

Danas je glavni kuvar restorana The Grill, u okviru hotela Dorchester, gde uspešno radi u jakoj konkurenciji sa nizom drugih restorana i barova, uključujući i istoimeni restoran Alaina Ducassea sa tri Michelinove zvezdice.

Banoffee pita

SASTOJCI:
* 20 većih kolutova integralnog keksa
* 300 g putera
* 150 g smeđeg šećera
* 2 konzerve kondenzovanog mleka
* banane
* 500 ml slatke pavlake
* 50 g šećera u prahu
* rendana čokolada

PRIPREMA:
ZA PODLOGU
Sameljite integralni keks, tako da dobijete praškastu smesu. Sipajte keks u veću posudu. Otopite 150 g putera na umerenoj temperaturi, pa prelijte samleveni keks i dobro sjedinite. Izručite smesu u kalup, pa je ravnomerno rasporedite i čvrsto sabijete. Naročito uz obod posude. Ostavite u frižideru najmanje 1½ sat, da se masa dobro stegne.
ZA FIL
Otopite 150 g putera sa šećerom na laganoj vatri. Dodajte kondenzovano mleko i sačekajte da provri. Mešajte dok smesa ne dobije tamnosmeđu boju.
Izlijte na podlogu od keksa i pažljivo vratite u frižider. Ostavite još 1½ sat u frižideru, da se što bolje ohladi.
ZA KREM
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, tako da krema bude lagana i prozračna. Isecite banane i poređajte na ohlađenu pitu, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Vratite u frižider na 15-20 minuta. Izvadite pitu iz kalupa, pospite struganom čokoladom i poslužite.
SAVET
Za formiranje ove poslastice koristite veći kalup sa odvojivim ivicama i acetatni papir kojim ćete obložiti posudu.
Za lakše struganje čokolade prethodno zaledite čokoladu.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: DORCHESTER.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije