Kako šef Tom Boton pravi Banoffee pitu u hotelu Dorčester
Tom Booton u restoranu The Grill koji radi u okviru hotela Dorchester rado priprema ovaj britanski klasik.
Najmlađi head chef svih vremena u Britaniji
Dvadesetosmogodišnji Tom Booton je najmlađi head chef svih vremena u Britaniji, a ovu titulu je i zvanično poneo 2019. godine. Ovom prilikom deli recept za pripremu banofi pite, klasične britanske poslastice sa ličnim potpisom. Karijeru je započeo u rodnom Eseksu, kada je kao petnaestogodišnjak stekao prvo radno iskustvo u Le Talbotth-u, koji se nalazio tik uz kuću njegovih roditelja. Posle pet godina otišao je u London u kuhinju čuvenog Alyn Williamsa koju napušta posle dve godine i odlazi put Njujorka, Kopenhagena i Islanda.
Booton se 2016. godine vratio u UK i počeo da radi za Ollie Dabbousa kao sous chef, a zatim prešao na poziciju glavnog kuvara kod chefa A. Williamsa. Prilika da vidi kako funkcionišu različiti restorani širom sveta i mogućnost sticanja zanata kod vrsnih svetskih kuvara u značajnoj meri u izradili Butonov koncept-meni i filozofiju hrane.
Danas je glavni kuvar restorana The Grill, u okviru hotela Dorchester, gde uspešno radi u jakoj konkurenciji sa nizom drugih restorana i barova, uključujući i istoimeni restoran Alaina Ducassea sa tri Michelinove zvezdice.
Banoffee pita
SASTOJCI: * 20 većih kolutova integralnog keksa * 300 g putera * 150 g smeđeg šećera * 2 konzerve kondenzovanog mleka * banane * 500 ml slatke pavlake * 50 g šećera u prahu * rendana čokolada
PRIPREMA:
ZA PODLOGU
Sameljite integralni keks, tako da dobijete praškastu smesu. Sipajte keks u veću posudu. Otopite 150 g putera na umerenoj temperaturi, pa prelijte samleveni keks i dobro sjedinite. Izručite smesu u kalup, pa je ravnomerno rasporedite i čvrsto sabijete. Naročito uz obod posude. Ostavite u frižideru najmanje 1½ sat, da se masa dobro stegne.
ZA FIL
Otopite 150 g putera sa šećerom na laganoj vatri. Dodajte kondenzovano mleko i sačekajte da provri. Mešajte dok smesa ne dobije tamnosmeđu boju.
Izlijte na podlogu od keksa i pažljivo vratite u frižider. Ostavite još 1½ sat u frižideru, da se što bolje ohladi.
ZA KREM
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, tako da krema bude lagana i prozračna. Isecite banane i poređajte na ohlađenu pitu, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Vratite u frižider na 15-20 minuta. Izvadite pitu iz kalupa, pospite struganom čokoladom i poslužite.
SAVET
Za formiranje ove poslastice koristite veći kalup sa odvojivim ivicama i acetatni papir kojim ćete obložiti posudu.
Za lakše struganje čokolade prethodno zaledite čokoladu.