Slavni šef kupio nož Entonija Bordena za 231.000 dolara!
Nakon smrti Entonija Bordena, velikog šefa i putopisca, porodica je njegove lične stvari stavila na aukciju. Te 2019. mogli ste se nadmetati za nje...
pročitaj jošU okviru medijske kampanje povodom otvaranja “najveće picerije na svetu”, šef Marko Pjer Vajt pokušao da šokira javnost bizarnim izjavama.
Ako biste zamislili kako bi holivudske zvezde poput (za starije čitaoce) Džemsa Dina ili (za mlađe čitaoce) Džonija Depa izgledali u profesionalnoj restoranskoj kuhinji, onda bi to svakako bio šef Marko Pjer Vajt. Devedesedih godina prošlog veka je upravo on bio ikona profesije. Fotografija dugokosog mladog šefa sa cigaretom u ustima u knjizi “Bela vrelina”, izvršila je presudni uticaj na Entonija Bordena i generacije mladih šefova koji su dolazili prateći taj model.
Manekenke, glumice i pevačice su odlazile u njegov restoran samo da vide Marka, vođu bratije opasnih momaka koji neispavani i mamurni pred goste šalju najsofisticiranija jela. Buntovnici (s razlogom?) su bili opsednuti namirnicama i bez mnogo kompromisa pravili jela koje javnost do tada nije videla. Demistifikujući tajnu pripreme, od subkulturne gastronomije napravio je trend i omogućio razvoj restoranske industrije u drugom pravcu.
View this post on Instagram
Profesionalno se proslavio radeći kao glavni šef u londonskom restoranu “Harveys”. Imao je tada 24 godine, a pomoćnik mu je bio Gordon Remzi. Ubrzo mu je postao mentor, a zatim i najbolji prijatelj. No, dva slična temperamenta nisu mogla dugo zajedno. Da je tanka linija od velike ljubavi do mržnje pokazuje i to da je Marko tužio Remzija, nakon što je ovaj izjavio da mu je mentor ukrao notes sa kontaktima ljudi iz restoranskog biznisa.
Devet godina kasnije postao je najmlađi šef u istoriji koji je dobio Michelinovu zvezdicu. Pet godina kasnije u istoriju se upisuje kao prvi šef koji je vratio Michelinove zvezdice kako bi ga vodila njegova strast, a ne da bi kuvao za inspektore.
Ovih dana legendarni šef je u intervjuu za britanski tabloid “Sun”, otkrio da je isplanirao kako će izgledati njegova sahrana, ukoliko se to tako može nazvati.
“Želim jedno lepo kremiranje. I to u peći za picu u mojoj londonskoj piceriji!”, rekao je šef i nastavio da šokira.
“Kad me sprže i ostane samo prah i pepeo, moja deca će moći dobro da zarade na iBeju. Prodavaće moj pepeo na grame, a zainteresovani će moći da ga umese u testo i ispeku picu!”
Ova morbidna, ali priznaćete, originalna ideja je očigledno deo kampanje za “Mr. White’s”, novi šefov projekat najveće picerije na svetu i njegov povratak u London nakon deset godina pauze. Picerija će imati 600 sedećih mesta i posluživaće 10.000 gostiju dnevno, a sav profit ide njegovoj deci.
Pice u “Mr. White’s” će biti klasične i bez egzotičnih sastojaka i novotarija.
“Biće to Margarite sa puno mocarele i bosiljka. Ne mogu zamisliti prose*avanja sa ananasom. I ovi što ga stavljaju treba da stave svež a ne komadiće ili kolutove iz konzerve kao što rade neke poznate picerije”, rekao šef Marko.
View this post on Instagram
Marko je treći od četiri sina engleskog kuvara Frenka Vajta i Marije Roze Galine, italijanske emigrantkinje iz Veneta. Napustio je srednju školu u Lidsu, bez ikakvih kvalifikacija i odlučio postane šef. 1981. odlazi u London i počinje da radi kao commis kod Albera Mišela Rua u “Le Gavroche”. Nastavlja obuku kod Pjera Kofmana u “La Tante Claire”, da bi prešao u “Le Manoir” kod Rejmona Blana, a kasnije u “Chez Nico” kod Niko Ladenisa. Vajt otvara restoran “Harveys” 1987. godine i restoran dobija prvu zvezdicu, a drugu, godinu dana kasnije. Otvara restoran koji je nosio njegovo ime u okviru hotela “Hyde Park” koji osvaja tri zvezdice.
Uskoro postaje i TV zvezda kulinarskih rijaliti programa poput britanske verzije “Paklene kuhinje”, zatim “Daske za sečenje”, australijskog, novozelandskog i južnoafričkog “Masteršefa”. Najpoznatije franšize koje vodi su “Steakhouse, Bar & Grill”, “New York Italian” i “Wheeler’s of St. James’s” i ima ih više od tridesetak po celoj Britaniji. Dva restorana rade u Irskoj, dva u Emiratime i jedan u Singapuru.
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj još