Pretraga
Restoran 26.11.2022

Mauro Kolagreko je prvi šef u istoriji koji je imenovan za UNESCO-vog ambasadora dobre volje

Svetislav Stojanović
Chef Mauro Colagreco
Chef Mauro Colagreco

Šef restorana Mirazur, Mauro Kolagreko je novi UNESCO-ov ambasador dobre volje. On je prvi šef u istoriji kojem je pripala ta čast.

Gastronomska filozofija Maura Kolagreka

Njegov zadatak u budućnosti će biti promocija delovanja Ujedinjenih Nacija na biološkoj raznolikosti. Ovu vest i Kolagrekovo imenovanje je objavila glavna direkrka UNESCO-a Odri Azulaj, a u objašnjenju odluke rekla da je Mirazurov šef izabran zbog svoje  gastronomske filozofije utemeljene na senzibilitetu prema svetskom biološkom okolišu i održivosti.

Sve namirnice sa kojima Kolagreko radi, dolaze iz njegove bašte koje okružuju restoran Mirazur. Celokupan rad je posvetio istraživanju i afirmaciji održivosti kao glavnog načela prehrane. Od uzgoja do kuvanja u svim formama. Od pekare, pa sve do visoke kuhinje. Njegova ekipa obrađuje pet hektara biodinamičkog povrtnjaka, deo sakupljaju u šumama u okolini, a sarađuje i sa malim lokalnim proizvođačima. Njegova filozofija je zasnovana na prirodnim sezonskim namirnicama koja poštuje vegetacione cikluse.
Osim što restoran Mirazur godinama ima tri zvezdice i proglašen je najboljim restoranom na svetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, 2020. godine postao je prvi restoran na svetu koji se potpuno oslobodio plastike.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.