
KRILCA I PIVCE: Pokrenite biznis IZ MERAK(A) i pretvorite ga u biznis ZA MERAK
Priča KRILCA I PIVCE počinje 2016. kada je u Nišu, bastionu roštilja, krenula da se realizuje jedna jedinstvena biznis ideja: napraviti mesto koje ...
pročitaj jošGorčina hmelja oplemenjuje jelo, ječmeni slad dodaje slatkoću, a kvasac u pšeničnim pivima dodaje, naročito testu, lagani kvasni ukus.
Probajte vodu zameniti pivom i skuvajte škampe na pari. Deglazirajte pivom. Zamenite vodu ili bujon, u jednom delu, jakim pivom. Jednostavno rečeno, ako volite pivo, ideje za recepte i njegovu upotrebu rađaće se same od sebe.
Svetlo lager pivo je glavni sastojak orli smese u koju se potapaju namirnice poput povrća, ribe ili gljiva, te se potom pohuju.
Pivo je odlična zamena za vino ili bujon, kada vam treba tečnost za redukciju. Najukusnije je u goveđem gulašu, a najčešći odabir su robusna crna piva. Ako vino u receptu za Boeuf Bourguignon zamenite pivom, dobićete Flamanski gulaš koji Belgijanci zovu Carbonnade. U laganijim jelima sa piletinom ili ribom koristite svetla piva i zapamtite: što se pivo duže kuva i više redukuje tečnost, to se njegov ukus pojačava. Zbog toga, u slučaju jela koja zahtevaju dugotrajno kuvanje prejako ili pregorko pivo moglo bi u potpunosti preuzeti ukus.
Marinade su najlakši način za upotrebu piva u gastronomiji. Za razliku od vina, pivo ima manje kiselina te se meso može marinirati duže u pivu nego u vinu. Profesionalni znalci mariniraju govedinu u pivu i po nekoliko dana, te se tako marinirani odresci lakše i brže karamelizuju tokom pečenja. Enzimi u pivu su ti koji meso omekšaju, a pored toga smanjuju nastanak kancerogenih spojeva na mesu tokom pečenja na roštilju. Istraživanje koje su sproveli portugalski naučnici pokazalo je da se mariniranjem mesa u pivu smanjuje nastanak kancerogenih policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAU) na mesu tokom pečenja na roštilju. Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe. Jedna grupa je jela svinjske odreske koji nisu marinirani, dok su ostale tri grupe konzumirale svinjetinu koja je tri sata stajala u pacu u tri različite vrste piva – bezalkoholno, pilsner i crno pivo. Crno pivo je smanjilo količinu PAU za čak 53%! Bezalkoholno pivo je redukovalo količinu štetnih ugljovodonika za 25%, a pilsner za 13%.
Zima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj jošNikola Vučković je zavoleo gastronomiju uz svog oca koji je bio ozbiljan gurman i odrastao je uz njegovo kuvanje, a za to što je on izrastao u ozbi...
pročitaj jošKristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj još