Nazdravite inovacijama: Posetite vrhunski sajam industrije pića u Nirnbergu!
Sajam BrauBeviale jedan je od najvećih svetskih sajmova specijalizovanih za industriju piva, vina, alkoholnih i ostalih pića, sa snažnim fokusom na...
pročitaj jošGorčina hmelja oplemenjuje jelo, ječmeni slad dodaje slatkoću, a kvasac u pšeničnim pivima dodaje, naročito testu, lagani kvasni ukus.
Probajte vodu zameniti pivom i skuvajte škampe na pari. Deglazirajte pivom. Zamenite vodu ili bujon, u jednom delu, jakim pivom. Jednostavno rečeno, ako volite pivo, ideje za recepte i njegovu upotrebu rađaće se same od sebe.
Svetlo lager pivo je glavni sastojak orli smese u koju se potapaju namirnice poput povrća, ribe ili gljiva, te se potom pohuju.
Pivo je odlična zamena za vino ili bujon, kada vam treba tečnost za redukciju. Najukusnije je u goveđem gulašu, a najčešći odabir su robusna crna piva. Ako vino u receptu za Boeuf Bourguignon zamenite pivom, dobićete Flamanski gulaš koji Belgijanci zovu Carbonnade. U laganijim jelima sa piletinom ili ribom koristite svetla piva i zapamtite: što se pivo duže kuva i više redukuje tečnost, to se njegov ukus pojačava. Zbog toga, u slučaju jela koja zahtevaju dugotrajno kuvanje prejako ili pregorko pivo moglo bi u potpunosti preuzeti ukus.
Marinade su najlakši način za upotrebu piva u gastronomiji. Za razliku od vina, pivo ima manje kiselina te se meso može marinirati duže u pivu nego u vinu. Profesionalni znalci mariniraju govedinu u pivu i po nekoliko dana, te se tako marinirani odresci lakše i brže karamelizuju tokom pečenja. Enzimi u pivu su ti koji meso omekšaju, a pored toga smanjuju nastanak kancerogenih spojeva na mesu tokom pečenja na roštilju. Istraživanje koje su sproveli portugalski naučnici pokazalo je da se mariniranjem mesa u pivu smanjuje nastanak kancerogenih policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAU) na mesu tokom pečenja na roštilju. Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe. Jedna grupa je jela svinjske odreske koji nisu marinirani, dok su ostale tri grupe konzumirale svinjetinu koja je tri sata stajala u pacu u tri različite vrste piva – bezalkoholno, pilsner i crno pivo. Crno pivo je smanjilo količinu PAU za čak 53%! Bezalkoholno pivo je redukovalo količinu štetnih ugljovodonika za 25%, a pilsner za 13%.
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još