Recept za čokoladnu tortu iz kultnog restorana The River Cafe
Pronašli smo recept za čokoladnu tortu iz kultnog londonskog restorana The River Cafe.
The River Cafe: Dnevno prodaju oko 500 šnita torte „Chocolate Nemesis“
Pronašli smo recept za čokoladnu tortu iz kultnog londonskog restorana The River Cafe. Izuzetni chefovi poput Fergusa Hendersona i Trevora Gulivera iz St. Johna jednostavno obožavaju River Cafe nazivajući ga vanvremenskim klasikom. I drugi chefovi poput Ajzaka Mekhejla se slažu da je The River Cafe jedna od najboljih restoranskih adresa u Londonu.
„Neka mesta jednostavno imaju ono nešto, a The River Cafe je oduvek imao i imaće X faktor“, slažu se.
Jedan od najpoznatijih deserata u tom restoranu je torta „Chocolate Nemesis“. Iz restorana kažu da prodaju oko 500 šnita dnevno, a na portalu Food 52 su otkrili recept:
The River Cafe: Recept za čokoladnu tortu
SASTOJCI:
10 jaja
575 g kristal šećera
675 g čokolade sa minimum 70% učešća kakaa
450 g neslanog putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
Crème fraîche za posluživanje
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 130°C. Namastite kalup za tortu prečnika 30 cm i visine 7 i po santimetara, a bazu obložite papirom za pečenje.
Jaja umutite sa trećinom količine šećera električnim mikserom, a volumen bi se trebao četiri puta povećati. Za ovaj postupak će vam trebati oko deset minuta.
U bagna marie otopite čokoladu i puter.
U posebnoj posudi pomešajte preostalu količinu šećera i 250 ml vode i na laganoj vatri napravite sirup. Kad ste dobili homogen sirup dodajte ga uz konstantno mešanje otopljenoj čokoladi i nežno umešajte da dobijete ujednačenu smesu.
Kad se čokoladna smesa smlači umešajte mikserom u jaja, koristeći najmanju brzinu. Kad ste sipali svu smesu možete povećati brzinu miksanja, a smesa će malo izgubiti na volumenu.
Tako pripremljenu smesu čokolade i jaja prelijte u okrugli kalup za torte. Kalup za torte trebate prebaciti u širi pleh za pečenje koji ste do pola ispunili vodom. Pecite na niskoj temperaturi sat i po do dva. Nažalost, iz The River Cafea nisu dali tačno vreme pečenja, ali vas savetujemo da položite dlan na površinu kolača i unutrašnjost se ne bi trebala previše pomerati.
Izvadite kalup iz kupke, a tortu ostavite u kaluputu dok se potpuno ne ohladi. Poslužite uz crème fraîche.
Za domaćice iz Srbije , ne znam da li ima mlaćenice kod nas ali se ona očas posla može napraviti i to ovako , uzmete šolju mleka, stavite kašiku sirćeta ili limuna , promešati dobro i to vam je mlaćenica .
Tu mlaćenicu stavite u pavlaku , ide 3 kašike mlaćenice u 2 šolje guste pavlake , kako, se to radi , evo ovako, stavite u jednu teglu (2 šolje guste pavlake ) dodate 3 kašike mlaćenice , promešate i teglu prekrijete recimo papirnom kesom od hleba isecite je u krug onom iz Maksija ali da nema ostatke hleba , čista kesa treba da bude ili gazom , nešto tako gde ova masa u tegli treba da diše , ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi dok se krem freš ne zgusne , trebaće oko 24 časa a onda promešati masu u tegli a onda zavrnuti teglu sa metalnim poklopcem i staviti u frižider još jedan dan da odstoji do upotrebe, vi ste dobili krem freš po Vuku ili ti Crème fraîche . Pozz.
Za domaćice iz Srbije , ne znam da li ima mlaćenice kod nas ali se ona očas posla može napraviti i to ovako , uzmete šolju mleka, stavite kašiku sirćeta ili limuna , promešati dobro i to vam je mlaćenica .
Tu mlaćenicu stavite u pavlaku , ide 3 kašike mlaćenice u 2 šolje guste pavlake , kako, se to radi , evo ovako, stavite u jednu teglu (2 šolje guste pavlake ) dodate 3 kašike mlaćenice , promešate i teglu prekrijete recimo papirnom kesom od hleba isecite je u krug onom iz Maksija ali da nema ostatke hleba , čista kesa treba da bude ili gazom , nešto tako gde ova masa u tegli treba da diše , ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi dok se krem freš ne zgusne , trebaće oko 24 časa a onda promešati masu u tegli a onda zavrnuti teglu sa metalnim poklopcem i staviti u frižider još jedan dan da odstoji do upotrebe, vi ste dobili krem freš po Vuku ili ti Crème fraîche . Pozz.