Chef Nikola Šorak ostvario istorijski uspeh na takmičenju San Pellegrino
Mladi chef Nikola Šorak je na Međunarodnom takmičenju San Pellegrino Young Chef ostvario istorijski uspeh za Srbiju osvojivši nagradu Food for Thou...
pročitaj jošU želji da proširi veganski koncept koji je prošle godine započeo u svom restoranu Eleven Madison Park, šef Daniel Ham sada nudi uslugu dostave sa dnevnom količinom namirnica od kojih se u kućnoj varijanti mogu kreirati jela ovog restorana.
Šef Daniel Ham je već više puta dokazao da zna kako se privlači pažnja javnosti. Pre skoro dve godine ovaj kulinarski vunderkind je protresao restoranski svet najavivši da će njegov kultni restoran Eleven Madison Park postati bezmesna destinacija. Svi su se pitali – može li restoran opstati uz takav zaokret. No, rezervaciju je nakon te objave bilo još teže dobiti jer svi Njujorčani su hteli probati šta im to novo nudi šef Ham, nakon što je sa jelovnika izbacio meso. I, naravno, čime je zamenio svoja jela sa potpisom poput patke i jastoga.
Sada je otišao korak dalje; tačnije, korak bliže Njujorčanima. Naime, svi oni koji žele uživati u njegovim jelima, više ne moraju napuštati svoj stan. U želji da proširi veganski koncept, nudi uslugu dostave kompletnog obroka sa dnevnom količinom namirnica i proizvoda od kojih se uz pomoć recepta u kućnoj varijanti mogu kreirati uspešna veganska jela ovog restorana.
„Svake večeri u restoranu čujem komentare naših gostiju da bi, kad bi im obroci kao u restoranu bili svakodnevno dostupni, sigurno postali vegani. Upravo zbog toga odlučili smo se za ovaj projekt”, objašnjava šef Daniel Ham.
Jedna kutija s namirnicama Eleven Madison Home pokriva sve obroke u danu – doručak, ručak, večeru, međuobroke i desert i od njih se mogu pripremiti jela baš kao u slavnom restoranu s tri Michelinove zvezdice.
“Ova kutija s namirnicama omogućava vernim poklonicima našeg restorana da uživaju u drugačijem iskustvu, kakvo i predstavljamo u restoranu. Stavlja se naglasak na različite tehnike pripreme namirnica, ili određene recepte koji su postali naš zaštitni znak. Pripremanje obroka isključivo od namirnica biljnog porekla neverovatno širi vidike, te naglašava važnost lokalnih proizvođača hrane, dobravljača i malih privrednika sa kojima sarađujemo. Pre dosta godina utvrdili smo osnove koje nas pokreću u Eleven Madison Parku – ukusno, lepo, kreativno i s namerom – i svega toga pridržavamo se i u našem novom projektu Eleven Madison Home. Članovi našeg tima uvek su spremni za saradnju. Tesno sarađujem sa timom u kuhinji, u svim koracima. Od smišljanja koncepta, kreiranja novog menija do finalne degustacije jela”, izjavio je šef Ham za magazin Food & Wine.
Za sada, usluga dostave ovih kutija sa dnevnim obrocima dostupna je tokom tri dana u nedelji u određenim delovima Njujorka. Kutija sa namirnicama za jednu osobu košta 150 dolara, dok za dve osobe iznosi 285 dolara.
“Kutija sadrži namirnice koje pokrivaju sve obroke u jednom danu, ličnu dostavu do kućnih vrata, vrhunske proizvode sa lokalnih farmi i dobavljača koji sa nama dele istu strast prema izvrsnosti i vrhunskom kvalitetu. Potpuno sam uveren u uspeh ovog projekta i veselim se ono što nam donosi budućnost”, kaže šef Ham, a cenu opravdava time da od svake kupljene kutije sa namirnicama daruje jedan veganski obrok neprofitnoj organizaciji ReThink, koja obezbeđuje obroke siromašnima.
Zavirili smo u jelovnik, pa se tako meni za jedan dan sastoji od doručka u vidu granola pločice, sa čia jogurtom i kokosom. Za ručak možete pripremiti minestrone supu i salatu od kineskog kupusa. Užina je čips od mešavine povrća i sorbe od jabuke, za večeru pripremite rižoto sa divljim pečurkama, dok je desert espresso kolačić sa komadićima čokolade.
Šef Daniel Ham se ne obazire na kritike o visokoj ceni za ono što nudi potencijalnim kupcima, jer njihova reakcija je toliko pozitivna da u Eleven Madison Parku razmišljaju o uvođenju nedeljnog veganskog menija.
DANIEL HAM
šef i vlasnik restorana
Eleven Madison Park
Mladi chef Nikola Šorak je na Međunarodnom takmičenju San Pellegrino Young Chef ostvario istorijski uspeh za Srbiju osvojivši nagradu Food for Thou...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj još