Pretraga
Restoran 01.03.2023

Šef Sezar Troagru otkriva recept za špagete od otpadaka šargarepe

Svetislav Stojanović

Zero waste, ili bukvalno prevedeno sa engleskog nula otpada, koncept je sastavljan od niza principa, ali i konkretnih akcija čijom primenom dolazi do smanjenja stvaranja i nagomilavanja đubreta. Šef Sezar Troagru je pobornik zero waste kuvanja i kroz ovaj recept vam poručuje: Ne bacajte otpatke od šargarepe.

Recept je iz S. Pellegrinovog zero waste kuvara

„To nije otpadak. Oljušteni deo šargarepe je šargarepa koliko i deo koji koristite. Može se upotrebiti u nizu jela, baš kao i glavni deo šargarepe“, kaže šef Troagru.
Radi se o talentovanom šefu, potomku jedne od najvažnijih kuvarskih dinastija na svetu. Njegov deda Pjer Troagru je bio jedan od osnivača nove francuske kuhinje, a Sezarovi roditelji Mišel i Meri-Pjer vode porodični restoran sa tri Michelinove zvezdice u mestašcetu Uš. Sezar radi s njima na nizu porodičnih projekata.
Njegov recept za S. Pellegrinovog zero waste kuvar je jednostavan, zanimljiv i pokazuje nivo znanja kreiranja ukusa i tekstura sa nekoliko jednostavnih sastojaka i tehnika. Špageti od šargarepe su puni umamija i predstavljaju savršen primer balansa slatkog, slanog, elegantnih aroma agruma i ljutine harise. Dakle, ostatke od šargarepe ne bacajte u kantu za đubre, već ih podignite na nivo Michelinovih restorana.

Šargarepa koja želi biti pasta

SASTOJCI
(za 4 porcije)
500g trakica od ljuštenja šargarepe
2 čena belog luka
20 g harisa paste
2 grančice sveže žalfije, odvojite listiće
1 limun
maslinovo ulje
1l gi maslaca 
Pročišćeni maslac zagrejte na 130°C. Trakice šargarepe pržite dok ne postanu zlatne i hrskave.
Ocedite od masnoće i osušite na kuhinjskom papiru.
Beli luk naseckajte na što tanje listiće i pržite u maslacu. Čim je pržen izvadite ga i ocedite od masnoće.
U maslacu zatim ispržite listiće žalfije i takođe odmah izvadite i ocedite od masnoće. Svi sastojci moraju biti hrskavi.
Pržene trakice šargarepe stavite na tanjir, začinite harisom, limunovim sookm, maslinovim uljem i pospite čipsom od belog luka i žalfije.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.