lignje au gratin pasta testenina makaroni
06.05.2021 Chef

Škampe & lignje au gratin šefice En Barel

Jedna od najpoznatijih američkih tv šefica i zvezda Food Networka, En Barel je velika zaljubljenica u italijansku kuhinju. za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran je podelila tradicionalni napuljski recept.

Tradicionalni napuljski recept

En Barel, šefica nemirne kose (nije u srodstvu sa Ivanom Tasovcem), u kulinarskom svetu je postala poznata kao glavna šefica njujorškog restorana i vinskog bara „Centro Vinoteca”.
Zanat je ispekla kuvajući po celoj Italiji, a radila je i kao su-šef u njujorškom restoranu „Lidia Bastianichich Felidia”. Nakon što je napustila „Centro Vinotecu”, otvorila je svoj restoran „Phil & Anne’s Good Time Lounge”, u kojem je služila tradicionalnu italijansku kuhinju sa modernim tvistom. Svetsku medijsku slavu je stekla vodeći brojne kulinarske programe na Food Networku. To ju je toliko okupiralo da se potpuno posvetila TV kulinarstvu, ali je ljubav prema italijanskoj kuhinji i dalje ostala. Za naše čitaoce predstavila je tradicionalni napuljski recept za gratinirane lignje i škampe s makaronima.

Lignje au gratin pasta

SASTOJCI:
* 500 g očišćenih lignji
* 400 g očišćenih repova škampa
* 200 g makarona
* bešamel sos
* 80 g luka
* 200 g pavlake za kuvanje
* 1 jaje
* 3 čena belog luka
* 60 g naribanog parmezana
* 50 ml maslinovog ulja
* 50 ml belog vina
* 1 kašičica sušenog ruzmarina
* 1 kašičica sušene majčine dušice
* so, biber

PRIPREMA
1. Skuvajte testeninu i stavite je u maslacem zamašćenu vatrostalnu posudu.
2. Pripremite bešamel sos, potom umešajte sa delom naribanog parmezana, prelijte preko testenine i promešajte
3. Zagrejte maslinovo ulje, stavite sitno seckani luk i pržite ga dok ne omekša.
4. Dodajte na kolutove iseckane lignje i pržite ih do blagozlatnožute boje
5. Podlijte vinom, a kad ispari, dodajte očišćene repove škampa, izgnječeni beli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, soli i bibera po ukusu i pržite još minut.
6. Sklonite sa vatre i rasporedite po testenini u posudi.
7. Umućeno jaje pomešajte sa razrađenom pavlakom za kuvanje i naribanim parmezanom. Prelijte sastojke u posudi i dobro zatvorite folijom.
8. Pecite 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C. Potom sklonite foliju i zapecite još desetak minuta. Ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta, pa poslužite.
9. Jelo ukrasite čipsom od parmezana.

VARIJACIJA
Bešamel sos možete zameniti sosom od paradajza, a možete dodati i mirpou, pa će jelo dobiti još više mediteranski štih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne Burrell (@chefanneburrell)

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BECKY LAWTON / PHOTO CUISINE / STOCKFOOD via GULIVER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije