Hoteli & Restorani, novi broj magazina je u distribuciji
Pred vama je novi broj magazina Hoteli & Restoran za period proleće - jesen. Kao i uvek donosimo vam zanimljive novosti iz hotelsko-restoranske...
pročitaj jošMlada snaga srpskog somelijerstva Dragiša Damljanović je na Devetom nacionalnom takmičenju somelijera u organizaciji SERSA, osvojio drugo mesto, iza pobednika Vuka Vuletića, a ispred Jelisavete Stanojević, najprijatnijeg iznenađenja ovog takmičenja.
Dragiša Damljanović je pre takmičenja imao vrlo gust raspored. Stigao je sa Aljaske i za desetak dana, koliko mu je ostalo do takmičenja, nije imao dovoljno vremena da se privikne na vremensku razliku, pošto je dobio novi angažman u Beogradu.
„Cilj mi je bio da pobedim, ali je sve bilo otežano. Posvetio sam više pažnje teoriji, možda i više nego što sam trebao jer je praktični deo bio važniji. Trebao sam više vežbati da bih imao neke šanse protiv šampiona, kakav je Vuk Vuletić. Bio sam svestan da nisam bio maksimalno spreman za finale, znajući ko mi je protivnik, ali morao sam da verujem, bar u srećnu zvezdu. Na kraju, istorija se ponovila i po treći put u karijeri sam osvojio drugo mesto“, kaže, ipak zadovoljan, Dragiša koji je u nastavku razgovora istakao da je takmičenje bilo odlično organizovano i da su zadaci besprekorno osmišljeni.
„Nisam imao dovoljno koncentracije i fokusiranosti. Ne tražim alibi, ali bio sam preumoran. U svakom slučaju, šampion je pobedio zasluženo i rutinski. Radujem se Vukovom učešću na predstojećem Evropskom prvenstvu i očekujem da uđem u finale“.
Dragiša se zahvalio organizaciji SERSA koja sommelierima daje priliku da se takmiče i da kroz ova iskustva izrastaju u što bolje stručnjake.
„Pozivam sve sommeliere da u budućnosti skupe hrabrosti i prijave se za takmičenja. Najbolji primer je Jelisaveta, koja je osvojila treće mesto, a relativno se kratko bavi vinima. Pokazala je upornost, disciplinu, ali i veliki talenat, što joj je na kraju i donelo uspeh. Radujem se budućim takmičenjima sa njom, a nadam se da će nam Vuk dati još neku šansu da se takmičimo sa njim. Jer, zajedno smo još jači“, rekao je na kraju vicešampion Dragiša Damljanović.
Industrijalizacija proizvodnje hrane dovela je do situacije u kojoj je inovacija često ograničena na menje varijacije na već postojeće teme. U d...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošJasmina Vukašinović je u jednom trenutku rešila da izađe iz zone komfora i hrabro se upusti u avanturu zvanu restoran Jasmin a Maslina. Jasmina Vuk...
pročitaj još