Beograd Cocktail Art 2024: 4.000 koktela oduševilo region
Beograd Cocktail Art 2024 je imao svoje prvo izdanje i kada smo sumirali šta je sve postignuto na ovom festivalu, možemo biti više nego zadovoljni ...
pročitaj jošDa su naši ljudi i u stvarnom životu, a ne samo u Bajaginoj pesmi, biseri rasuti po celom svetu, pokazuje i primer šefa Miloša Tadića. Rođenog Beograđanina, koji je počeo kao gril majstor u Žarkovu, životni talasi su nosili po celom svetu.
Nakon 18 godina bavljenja kuvarstvom, Miloševa trenutna adresa je Saudijska Arabija, ali prvomajske praznike planira (radno) da provede u svom restoranu Grill Rimini u Vrsaru, o čemu ćemu više pisati kada upali roštilj za svoje goste u Istri. Do tada, donosimo vam njegov recept za rebra „okupana“ u burbon sosu.
SASTOJCI:
* 2 kg svinjskih rebara
Za marinadu:
* 2 kafene kašike (1 kafena kašika = 5 g) belog luka u prahu
* 2 kafene kašike luka u prahu
* 2 kafene kašike dimljene mlevene paprike
* 2 kafene kašike soli
* 1 kafena kašika mlevenog krupnijeg crnog bibera
* 1/2 kafene kašike kumina
* 1 kafena kašika kajen začina
* 500 ml bujona od povrća
PRIPREMA:
Ukloniti membranu/kožu sa zadnje strane, tako što ćete jednom rukom držati jedan kraj rebara, a drugom naglo povući membranu.
Rebra ćete marinirati tako što ćete pomešati sve začine i ravnomerno posuti po rebrima.
U dublji pleh smestiti marinirana rebra i pažljivo ih zaliti bujonom da se marinada ne bi skinula sa rebara. Zatim, rebra prekriti papirom za pečenje, a zatim alu-folijom.
Bujon će tokom tokom kuvanja isparavati i daće rebrima, pored ukusa, onaj krajnji efekat da se meso lako odvaja od kostiju.
Rebra peći na 180C 2 sata. Dok se rebra peku imamo dovoljno vremena da napravimo jedan sjajan BBQ sos.
SASTOJCI:
* 500 ml BBQ sosa
* 300 ml Jack Daniel’sa
* 3 kafene kašike belog luka u prahu
* 2 kafene kašike Worcestershire sosa
* 2 supene kašike meda
* 1 supena kašika limunovog soka
* 1 kafena kašika smeđeg šećera
* 1 kafena kašika mlevenog bibera
* 1 kafena kašika soli
PRIPREMA:
Sve sastojke zajedno prokuvati na umerenoj vatri uz mešanje dok ne provri. Smanjiti temperaturu i uz mešanje ostaviti da lagano krčka deset minuta.
Kad su rebra gotova, skloniti foliju i papir za pečenje, namazati rebra BBQ sosom.
Pojačati rernu na 240 C, vratiti rebra premazana sosom u rernu i peći 5-7 min.
Servirati sa grilovanim kukuruzom i BBQ sosom.
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još