Beograd Cocktail Art 2024: 4.000 koktela oduševilo region
Beograd Cocktail Art 2024 je imao svoje prvo izdanje i kada smo sumirali šta je sve postignuto na ovom festivalu, možemo biti više nego zadovoljni ...
pročitaj jošDa su naši ljudi i u stvarnom životu, a ne samo u Bajaginoj pesmi, biseri rasuti po celom svetu, pokazuje i primer šefa Miloša Tadića. Rođenog Beograđanina, koji je počeo kao gril majstor u Žarkovu, životni talasi su nosili po celom svetu.
Nakon 18 godina bavljenja kuvarstvom, Miloševa trenutna adresa je Saudijska Arabija, ali prvomajske praznike planira (radno) da provede u svom restoranu Grill Rimini u Vrsaru, o čemu ćemu više pisati kada upali roštilj za svoje goste u Istri. Do tada, donosimo vam njegov recept za rebra „okupana“ u burbon sosu.
SASTOJCI:
* 2 kg svinjskih rebara
Za marinadu:
* 2 kafene kašike (1 kafena kašika = 5 g) belog luka u prahu
* 2 kafene kašike luka u prahu
* 2 kafene kašike dimljene mlevene paprike
* 2 kafene kašike soli
* 1 kafena kašika mlevenog krupnijeg crnog bibera
* 1/2 kafene kašike kumina
* 1 kafena kašika kajen začina
* 500 ml bujona od povrća
PRIPREMA:
Ukloniti membranu/kožu sa zadnje strane, tako što ćete jednom rukom držati jedan kraj rebara, a drugom naglo povući membranu.
Rebra ćete marinirati tako što ćete pomešati sve začine i ravnomerno posuti po rebrima.
U dublji pleh smestiti marinirana rebra i pažljivo ih zaliti bujonom da se marinada ne bi skinula sa rebara. Zatim, rebra prekriti papirom za pečenje, a zatim alu-folijom.
Bujon će tokom tokom kuvanja isparavati i daće rebrima, pored ukusa, onaj krajnji efekat da se meso lako odvaja od kostiju.
Rebra peći na 180C 2 sata. Dok se rebra peku imamo dovoljno vremena da napravimo jedan sjajan BBQ sos.
SASTOJCI:
* 500 ml BBQ sosa
* 300 ml Jack Daniel’sa
* 3 kafene kašike belog luka u prahu
* 2 kafene kašike Worcestershire sosa
* 2 supene kašike meda
* 1 supena kašika limunovog soka
* 1 kafena kašika smeđeg šećera
* 1 kafena kašika mlevenog bibera
* 1 kafena kašika soli
PRIPREMA:
Sve sastojke zajedno prokuvati na umerenoj vatri uz mešanje dok ne provri. Smanjiti temperaturu i uz mešanje ostaviti da lagano krčka deset minuta.
Kad su rebra gotova, skloniti foliju i papir za pečenje, namazati rebra BBQ sosom.
Pojačati rernu na 240 C, vratiti rebra premazana sosom u rernu i peći 5-7 min.
Servirati sa grilovanim kukuruzom i BBQ sosom.
U autorskom tekstu chef Nenad Živković upoznaje čitaoce magazina CafeBar & Restoran sa terminom reduktarijanstvo, novim pravcem u kulinarstvu, ...
pročitaj jošStevan Pejdanovski, Head Chef restorana La Pista na Kopaoniku, odrastao je u porodici u kojoj je baka radila kao kuvarica u školskom restoranu, maj...
pročitaj još