Mirisna, hranljiva i nežno začinjena. ovo je najkraći mogući opis za vijetnamsku supu koja je nastala pod uticajem francuskih kolonizatora i kineskih suseda
Pho supa je nastala krajem devetnaestog veka
Pisani recepti za ovu dalekoistočnu deliciju pojavili su se krajem 19. veka u Vijetnamu, dok je on još bio francuska kolonija. Neki su mišljenja kako je pho nastao kao varijacija francuskog variva od govedine i povrća (pot-au-feu), drugi pak smatraju da je recept preuzet od Kineza sa severa Vijetnama koji su pripremali govedinu sa rezancima čiji se naziv izgovara „fuh”.
Vijetnamski kuvar i gastronom Aleks Tran kaže kako bi obe priče mogle biti tačne, odnosno da istina leži u njihovoj kombinaciji. Iako se u originalnoj verziji Pho supa priprema od goveđeg mesa, s godinama su se pojavile kreacije i sa drugim vrstama mesa, te vam ovom prilikom donosimo recept za Pho supu s piletinom.
PILEĆA PHO SUPA
Vreme pripreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 90 minuta
SASTOJCI: (za 4-6 osoba)
ZA BUJON: * 1 srednji crni luk, očišćen i isečen na četvrtine * parče svežeg đumbira (oko 6 cm), iseckan * 3 srednje šargarepe, oljuštene * 3 čena belog luka, grubo naseckana * 6-8 suvih šitake pečuraka * 3 stabljike limunske trave, blago „razbijene“ kako bi pustile aromu * 2-3 zvezdasta anisa * 1 štapić cimeta * šaka svežeg bosiljka * 1 kašika crnog bibera u zrnu * 1 kašika semena komorača * 1 kašika semena korijandera * 2 l povrtnog ili pilećeg bujona * 2 kašike soja sosa * 50 ml TABASCO® sriracha sosa
ZA PUNJENJE: * šaka mladog graška * 400 g barenih pilećih grudi, isečenih na trake * ¼ kineskog kupusa, tanko isečenog * 400 g pirinčanih nudli * 200 g klica pasulja * 3-4 mlada crna luka, sitno iseckana * šaka svežeg korijandera, sitno iseckanog * šaka sveže nane, sitno iseckane
ZA SERVIRANJE: * 1 limeta isečena na četvrtine * 50 ml TABASCO® Sriracha sosa
PRIPREMA:
Zagrejati veliki tiganj na srednjoj temperaturi i u njega najpre dodati komorač, korijander i zvezdasti anis, kako bi pustili arome. Dodati ostale sastojke za bujon i kuvati na laganoj vatri jedan sat.
Kroz tanak muslin ili retku cediljku propustiti bujon u drugi tiganj. Ostaviti po strani pečurke i šargarepe, nakon što se prohlade, iseckati ih, te vratiti u tiganj. Skuvati nudle prema uputstvu sa pakovanja.
Za serviranje u tanjir staviti nudle, preko njih nekoliko kašika punjenja i preliti vrelim bujonom. Sačekati malo da se sveže bilje opusti, pa odozgo poprskati sokom od limete i sa malo TABASCO® sriracha sosa. SAVET +
Kao što smo rekli, supa pho može da sadrži bilo koje meso, ali i bilo koje povrće koje imate pri ruci, poput cvetova brokolija, špargli, pečuraka, bok čoja i drugog zeleniša.