Veče za pamćenje u Baru Saša: Degustacija vina iz srca Bordoa
U jedinstvenom ambijentu Bara Saša u Beogradu, imali smo priliku da uživamo u degustaciji izuzetnih vina Château Angludet i Château Palmer, dragulj...
pročitaj jošOsim što se radi o kupaži dve sorte merloa i sanđovezea, ono je spoj umeća dve različite vinarije Vinjonezi iz Montepulćana i Kapanele iz Kjantija.
Godina je 1988. Berba u većem delu Toskane je senzacionalna. Tokom privatne večere i vajn tejstinga u slavu bogatog roda bivši vlasnici čuvene vinarije Avignonesi iz Montepulciana i bivši vlasnik tada još mlade vinarije Capannelle iz Chiantija odlučili su, verovatno inspirisani popularnošću supertoskanaca, proizvesti zajedničko vino. I tako se rodio 50&50, supertoskanac koji se sastoji od 50 procenata Avignonesijeva merlota i 50 procenata Capannelleova sangiovesea.
Ovaj zajednički projekat ušao je u legendu i preživeo je promenu vlasništva, ali i dramatičnu promenu pristupa vinogradarstvu u Avignonesiju, koji se unazad desetak godina pretvorio u jednu od najvećih toskanskih biodinamičkih vinarija.
Nedavno sam imao prilike probati 50&50 iz 2015. godine, jedne od najboljih toskanskih berbi u prošloj deceniji. Vino je pre svega moćno! Odlikuju ga čvrste taninske strukture i dobre kiseline sangiovesea. Prvi miris je voćan, sa tipičnim trešnjama i višnjama sangiovesea, ali uskoro se osete tamna slatka, letnja voća zrelog merlota.
U bukeu se, očekivano, osete elementi vanile i dima, kao i ona balzamična nota tipična za niz raskošnih vina iz Toskane. Ukus je dug, pun, sa dosta voća i malo crne čokolade. Iako dolazi iz 2015. godine, vino ima neobično mladi karakter, kao da je iz 2020.
Ovo vino će trajati još bar dve decenije, a u ovoj, takoreći, dečijoj fazi, treba ga piti uz bifteke, odležalo meso, jagnjeće kolete ili odreske od crne svinje.
Kupaža: 50% Merlot, 50% Sangiovese.
Grožđe: Merlot dolazi sa imanja Lodola, smeštenog u Valianu, severoistočno od istorijskog grada Montepulciana. Sangiovese je iz Capannellea, smeštenog u srcu Chianti Classica, između Firence i Siene
Berba: Isključivo ručno branje sa najboljih parcela
Vinifikacija: Alkoholna fermentacija na kontrolisanoj temperaturi i maceracija 20-25 dana.
Sazrevanje: 18 meseci u francuskom bariku.
ABV: 13,5%
Ukupno proizvedeno: 29.153 boce
Serviranje: Vino obavezno dekantirati pre konzumiranja. Servirati na 16°C.
Nagrade i ocene: Gold Medal – Wine Hunter Awards; 95 poena Falstaff; 94 poena James Suckling; 93 poena Wine Advocate; 93 poena Veronelli
Iza 2 beogradska coffee bara, simboličnog naziva Osam, stoji bračni par, Elena i Stanislav. O njihovim počecima, konceptu, ponudi, razlici između R...
pročitaj jošPod sloganom "Okusi mladost, iskusi avanturu", u vinariji "Tikveš" u Kavadarcima održano petnaesto izdanje Festivala mladog vina - jedan od najpres...
pročitaj jošSa svoja dva nova blenda kafe, Julius Meinl Srbija još jednom podiže nivo ugostiteljske ponude u Srbiji. Gloriette Gold i Danube Delight, nove kafe...
pročitaj još