Ako znate da šardone ide dobro uz ribu, kaberne sovinjon uz crveno meso, a rizling uz piletinu, u manjini ste. Tako bar kaže britanska studija.
Obično je izbor drugo najjeftinije vino sa karte
Britanska studija pokazala je da skoro polovina Ostrvljana ne zna kako da odabere vino. Još gore im je u restoranu gde, umesto da biraju po ukusu ili vrsti grožđa, jednostavno odlučuju da poruče drugo najjeftinije vino sa vinske karte.
Čak 70% kaže da bi voleli da probaju novu vrstu vina, a opet na licu mesta stalno biraju isto. Petina priznaje da ih zastrašuju ne samo visoke cene, već i preduga lista pića. Svaki četvrti bi voleo da zna više o božanskom piću kako bi mogao da impresionira okruženje, posebno voljenu osobu. Opet, svaki peti ne zna koje vino da izabere kad pravi kućnu zabavu.
Ispitanici su opušteniji i skloniji eksperimentisanju u supermarketu nego u restoranu. Razlog opuštenosti leži u nižim cenama, ljubaznijem osoblju, ali i činjenici da se ne plaše da će pogrešno izgovoriti ime vina. Inače, najčešći izbor Britanaca su proseko i pinot gris.
Post Views: 884
AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ
FOTO: SHUTTERSTOCK